Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Roermond

Woonhuis

Kapellerlaan 179
6045AD Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Koetshuis

Omschrijving Aan de achterzijde van de villa een vrijstaand voormalig KOETSHUIS. Het koetshuis bezit een rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordtafgedekt met en zadeldak met mulden pannen. In de kopgevel aan de westzijde is in de eerste bouwlaag een poort vervangen door een vensterkozijn van omstreeks 1990. Aan weerszijden van dit venster een klein smal venster met hardstenen dorpelsteen en latei. In de topgevel een rondboogvormig houten luik met bakstenen middenstijl. De topgevel wordt bekroond met ronde sluitsteen met hierin een bloemmotief. Voorgevel met asymmetrische indeling. In het midden een rondboogvormige deur van omstreeks 1990 met aan de bovenzijde een sluitsteen in de vorm van een paardenhoofd. Aan de bovenzijde van deur een rechthoekig houten hooizolderluik met in het rondboogvormige vulstuk een hijsbalk. Hooizolderluik in een topgevelachtige dakkapel. In het geveldeel links van de deur drie segmentboogvormige vensters met hardstenen dorpelstenen. Aan de benedenzijde van de vensters een horizontale band groen geglazuurde baksteen. In het geveldeel rechts van de deur twee segmentboogvormige vensterkozijnen op de plaats van de vroegere staldeuren. Daarnaast twee smalle venstertjes en een segmentboogvormig venster. In de kopgevel aan de oostzijde twee rechthoekige houten vensters met een segmentboogvormig bovenlicht. Aan de straatzijde een erfafscheiding bestaande uit bakstenen kolommen met een grijze cementering met hiertussen smeedijzeren hekken op een laag muurtje. Waardering Het koetshuis behorend bij Villa Marie-Louise bezit algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de gaaf behouden hoofdvorm; - de kenmerkende historische detaillering zoals bijvoorbeeld hijsbalk, hooizolderluik en sluitsteen met paardenhoofd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525064
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Roermond

Huize Marie-Louise

Kapellerlaan 179
Roermond
Inleiding Grote vrijstaande villa gesitueerd aan de noordoostelijke zijde van de Kapellerlaan. Rondom de villa een grote tuin met in de ach..

R.K. Kerk Maria Ten Hemel Opneming

Parklaan 1
Roermond
Inleiding Halfvrijstaande zaalkerk genaamd kapel in 't Zand. De kerk werd gebouwd in 1895-1896 naar een ontwerp van architect Joh. Kayser i..

Klooster bij Kapel in 't Zand

Parklaan 3
Roermond
Inleiding Kloostergebouw aansluitend op de rechterzijgevel van de Kapel in 't Zand. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met eleme..

Kruiswegpark

Parklaan 3
Roermond
Inleiding Kruisweg- en processiepark aangelegd in 1919/1920 naar een grondplan van Dr. P.J.H. Cuypers. De inzegening van het park vond pla..

Bisschoppelijke Grafkapel

Bisschoppelijke Grafkapel op kerkhof
Roermond
Bisschoppelijke Grafkapel, 1887, P.J.H.Cuypers. Bakstenen neo-romaanse centraalbouw op klaverbladvormige plattegrond. De hoger oprijzende mi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Roermond