Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uitbreiding Lutherse Diaconie in Amsterdam

Gebouw

Nieuwe Kerkstraat 159
1018VL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1769-1771


Beschrijving van Uitbreiding Lutherse Diaconie

Omschrijving Op een onregelmatige plattegrond en op een natuurstenen plint tot stand gekomen gebouw, onderdeel van het complex Luthers Diaconiehuis. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen, waarvan de derde lager is uitgevoerd, onder een schilddak met zwarte pannen. Gevel aan Nieuwe Keizersgracht bestaande uit een middenrisaliet van drie vensterassen met aan weerszijden een terugliggend bouwdeel van eveneens drie vensterassen. Geheel links een eveneens terugliggende raamtravee behorende tot de uitbreiding van 1876. Gekorniste, geprofileerde en overstekende kroonlijst. Regelmatig geplaatste venster (twaalfruits vensters op begane grond en eerste verdieping; negenruits op derde verdieping) met schuiframen. Vensters in middelste travee van middenrisaliet voorzien van natuurstenen omlijsting. Aan weerszijden van middenrisaliet op elke verdieping een oeil de boeuf. Deels inspringende rechter zijgevel met in de risaliet gekoppelde vensters. Gevel voorzien van rozetankers. Overgang naar Nieuwe Kerkstraat door middel van afgeronde hoektravee met blinde vensters onder een gekorniste kroonlijst en een lantaarn achter een iets naar achter geplaatste borstwering. Lantaarn voorzien van zes rondboogvormige vensters met roedenverdeling en een windhaan. Naast deze hoektravee een omlopend gevelvlak van drie vensterassen aan de Nieuwe Kerkstraat. Middelste travee met diepliggende ingang. Ingang voorzien van een sieromlijsting. De twee daarboven gelegen vensters voorzien van een natuurstenen omlijsting. Tussen deze twee vensters een jaartalsteen (1876). Gevelvlakken aan Nieuwe kerkstraat van drie vensterassen breed op elkaar geplaatst achter gemetselde muur voorzien van spaarvelden. In de muur een brede en smalle poort. Vensters als hierboven vermeld. In een van de hoeken een hoog opgemetselde en deels ingesnoerde schoorsteen. Middelste travee van het gevel vlak links naast de schoorsteen voorzien van rondboogvormige vensteropening met glas in lood raam. Daarboven een jaartalsteen (1856). Rechtertravee van meest links gelegen gevelvlak voorzien van twee blinde vensters, ieder met een klein venster in het spaarveld. Alle gevelvlakken aan de Nieuwe Kerkstraat voorzien van rozetankers. Waardering Negentiende eeuwse uitbreiding van 18de eeuws Lutherse Diaconie van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Bovendien van belang vanwege de situationele waarde op de hoek van Nieuwe Keizersgracht en Nieuwe Kerkstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uitbreiding Lutherse Diaconie in Amsterdam

Luthers Diaconiehuis: hoofdgebouw

Nieuwe Keizersgracht 570
Amsterdam
Omschrijving Groot blokvormig, geheel in baksteen opgetrokken hoofdgebouw, gebouwd in 1769-1771, met twee binnenplaatsen onderdeel van het ..

Pand met klokgevel

Nieuwe Kerkstraat 153
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVIIIc).

Pand met klokgevel

Nieuwe Kerkstraat 149
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVIIIc).

Pand met gevel onder rechte lijst met twee triglyfen en op houten bedrijfspui met geblokte hoekposten, doch pui grotendeels verdwenen

Nieuwe Kerkstraat 145
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met twee triglyfen en op houten bedrijfspui met geblokte hoekposten, (plm 1800?) doch pui grotendeels verd..

Zeemanlaboratorium

Plantage Muidergracht 4
Amsterdam
Inleiding In 1921-1922 tot stand gekomen natuurkundig LABORATORIUM op een naar het water van de gracht toe aflopend terrein aan de Plantage..

Kaart & Routeplanner

Route naar Uitbreiding Lutherse Diaconie in Amsterdam