Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Luthers Diaconiehuis: hoofdgebouw in Amsterdam

Gebouw

Nieuwe Keizersgracht 570
1018VG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1767-1771


Beschrijving van Luthers Diaconiehuis: hoofdgebouw

Omschrijving Groot blokvormig, geheel in baksteen opgetrokken hoofdgebouw, gebouwd in 1769-1771, met twee binnenplaatsen onderdeel van het complex Luthers Diaconiehuis. Gevels met risalieten en hoeklisenen. Op de middenrisaliet een fronton waarin wijzerplaat. Aan beide uiteinden van de voorgevel een brede toegangsdeur met stoepen en zandstenen deuromlijstingen, elk met twee gevellantaarns. De linkerdeur was de toegang tot de bejaardenafdeling, de rechterdeur verleende toegang tot de afdeling van de weeskinderen. Wordt daarom soms ook nog wel 'Wezenpoort' genoemd. Goede roedenverdeling. Rechts naast de voorgevel een tuinmuur met deurpijlers en lantaarns. Links naast het gebouw en verbonden met de 19de eeuwse uitbreiding een gemetselde muur met poort tussen twee posten met natuurstenen dekplaten. Boven de poortingang een lantaarn. Tweemanualig orgel, gemaakt door P. Flaes in 1872. Het instrument heeft 13 registers en mechanische tractuur. Een laatste restauratie is uitgevoerd in 1974 door de fa. Flentrop te Zaandam. Waardering 18e eeuws Luthers Diaconiehuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525060
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Luthers Diaconiehuis: hoofdgebouw in Amsterdam

Uitbreiding Lutherse Diaconie

Nieuwe Kerkstraat 159
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatige plattegrond en op een natuurstenen plint tot stand gekomen gebouw, onderdeel van het complex Luthers Diac..

Pand met klokgevel

Nieuwe Kerkstraat 153
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVIIIc).

Zeemanlaboratorium

Plantage Muidergracht 4
Amsterdam
Inleiding In 1921-1922 tot stand gekomen natuurkundig LABORATORIUM op een naar het water van de gracht toe aflopend terrein aan de Plantage..

Laboratorium van de Universiteit van Amsterdam

Plantage Muidergracht 6a
Amsterdam
Inleiding Een in 1880 tot stand gekomen LABORATORIUM van de Universiteit van Amsterdam, die ook de opdracht tot de bouw gaf. Gebouwd als Ph..

Pand met klokgevel

Nieuwe Kerkstraat 149
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVIIIc).

Kaart & Routeplanner

Route naar Luthers Diaconiehuis: hoofdgebouw in Amsterdam

Foto's (4)