Bakhuis in Uden

Hofsteeweg 1

Beschrijving van Bakhuis

Inleiding BAKHUIS uit ca. 1900 op het erf van een kortgevelboerderij. Omschrijving Uit bruinrode machinale baksteen opgetrokken bakhuis met speklagen in cementsteen. Zadeldak met oud-Hollandse pannen. Lagere ovenaanbouw onder dito zadeldak. Raam met kleine roedenverdeling en luiken en opgeklampte deur. Waardering Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Peelgebied. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het geheel heeft ensemblewaarden als bijzondere uitdrukking van de geografische ontwikkeling, tot uiting komend in de ligging ten opzichte van oude wegen en akkers. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)