Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Utrecht: keermuur met trappartij en zes opgestelde siervazen in Esbeek

Overig

Lage Mierdseweg 17
5085NC Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1925


Beschrijving van De Utrecht: keermuur met trappartij en zes opgestelde siervazen

Inleiding. Het terras van Rustoord wordt door een bakstenen KEERMUUR met TRAPPARTIJ en zes opgestelde SIERVAZEN gescheiden van het park. Deze constructie dateert uit omstreeks 1925, heeft in de aanleg elementen van de cottagestijl en is een schenking van het personeel. Omschrijving. Het object bestaat uit drie delen: de centrale trappartij met natuurstenen plaveisel en treden, wordt geflankeerd door op bakstenen muren gestelde kunststenen siervazen. Links en rechts van de trappartij zijn bakstenen muren met geïncorporeerde houten banken opgesteld. Op de bakstenen muren staan ook hier elk twee siervazen, identiek aan die bij de trappartij. Alle vazen dragen op de sokkel het opschrift "Personeel Mij. De Utrecht". Onder het paar centraal opgestelde vazen is in de muur een tweetal reliëfs ingemetseld, die betrekking hebben op het vignet van de Levensverzekeringsmaatschappij "De Utrecht"; links de afbeelding van een boomplantende jongeling en rechts een fruitoogstende grijsaard. Respectievelijk met de tekst: "Voorzorg" en "Vruchten". Waardering. De siervazen zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is gaaf bewaard gebleven en vrij zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525058
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Utrecht: keermuur met trappartij en zes opgestelde siervazen in Esbeek

Twee hardstenen hekpalen op het landgoed "Rustenoord",

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Twee 18e eeuwse hardstenen hekpalen op het landgoed "Rustenoord", van belang wegens kunsthistorische waarde.

De Utrecht: vakantiehuis "Rustoord"

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Lage Mierdseweg staat, op enige afstand van de weg gelegen, het voormalige VAKANTIEHUIS Rustoord...

De Utrecht: fontein

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Hilvarenbeek Lage Mierdseweg 17 Vakantiehuiscomplex "de Utrecht" onderdeel III Inleiding. Ter hoogte van de hoofdingang in de oostelijke..

De Utrecht: ijskelder

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Op een afstand van omstreeks twintig meter ten oosten van Rustoord ligt de bij het vakantieoord behorende, gedeeltelijk ondergro..

De Utrecht:Houtvesterswoning met brandtoren

Torenlaan 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
In 1905 in opdracht van 'De Utrecht' en naar ontwerp van A.J. Kropholler en J.F. Staal jr. gebouwde HOUTVESTERSWONING met BRANDTOREN, omvatt..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Utrecht: keermuur met trappartij en zes opgestelde siervazen in Esbeek