baljuwhuis Boerderij behorend tot het baljuwhuis in Wassenaar

Gang 14
2242KD Wassenaar

Bouwjaar: 18e eeuw (vermoedelijk)

Beschrijving van baljuwhuis Boerderij behorend tot het baljuwhuis

Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats de BALJUWHUIS. Langs de oostelijke grens van de buitenplaats ligt een kleine rood bakstenen boerderij op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouwlaag en een zolder onder een geknikt zadeldak met afgewolfde uiteinden, gedekt met rode (zuid) en gesmoorde (noord) Hollandse pannen. De boerderij is zuidwaarts verlengd, alwaar één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Aan de westzijde een puntgevel met aanbouw, waarin meerruits-schuifvensters, een toegangsdeur met bovenlicht en een dubbele inrijdeur. In de top een dubbel openslaand venster (XX). In de zijgevels diverse deuren en vensters, waaronder schuifvensters als aan de noordzijde en tweelichten met meerruitsvenster. In de oostelijke eindgevel onder meer een staldeur, meerruitsvenster en hooiluik. De boerderij dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw. Waardering De BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats BALJUWHUIS is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de eenvoudige, doelmatige en harmonieuze vormgeving; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)