Baljuwhuis, oostelijke tuinmuur in Wassenaar

Plein 1
2242KB Wassenaar

Beschrijving van Baljuwhuis, oostelijke tuinmuur

Omschrijving OOSTELIJKE TUINMUUR behorende tot de buitenplaats BALJUWHUIS. De tuin van het Baljuwhuis wordt aan de oostzijde begrensd door een gemetselde rood bakstenen muur. De muur sluit aan op de oostelijke zijgevel van het huis en loopt tot aan de noordelijke eindgevel van de voormalige tuinmanswoning, waar de doorgang naar de straat (de Gang) wordt afgesloten door een haaks op de muur geplaatst eenvoudig wit geschilderd houten hek tussen gemetselde pijlers met hardstenen afdekplaat en voorzien van hardstenen blokken daar waar het hang- en sluitwerk bevestigd is. De muur is ritmisch verdeeld door middel van op lisenen gelijkende steunberen. In een latere periode zijn er enkele steunberen schuin tegen de muur opgemetseld, omdat de muur tekenen van verzakking begon te vertonen. In het noordelijk deel van de muur, richting het huis, een getoogde doorgang, afgesloten door een houten deur. De tuinmuur dateert uit 1730. Waardering De OOSTELIJKE TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Baljuwhuis is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de ornamentele waarde; - Als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)