Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baljuwhuis, oostelijke tuinmuur in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Plein 1
2242KB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1730


Beschrijving van Baljuwhuis, oostelijke tuinmuur

Omschrijving OOSTELIJKE TUINMUUR behorende tot de buitenplaats BALJUWHUIS. De tuin van het Baljuwhuis wordt aan de oostzijde begrensd door een gemetselde rood bakstenen muur. De muur sluit aan op de oostelijke zijgevel van het huis en loopt tot aan de noordelijke eindgevel van de voormalige tuinmanswoning, waar de doorgang naar de straat (de Gang) wordt afgesloten door een haaks op de muur geplaatst eenvoudig wit geschilderd houten hek tussen gemetselde pijlers met hardstenen afdekplaat en voorzien van hardstenen blokken daar waar het hang- en sluitwerk bevestigd is. De muur is ritmisch verdeeld door middel van op lisenen gelijkende steunberen. In een latere periode zijn er enkele steunberen schuin tegen de muur opgemetseld, omdat de muur tekenen van verzakking begon te vertonen. In het noordelijk deel van de muur, richting het huis, een getoogde doorgang, afgesloten door een houten deur. De tuinmuur dateert uit 1730. Waardering De OOSTELIJKE TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Baljuwhuis is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de ornamentele waarde; - Als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525053
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baljuwhuis, oostelijke tuinmuur in Wassenaar

baljuwhuis Boerderij behorend tot het baljuwhuis

Gang 14
Wassenaar
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats de BALJUWHUIS. Langs de oostelijke grens van de buitenplaats ligt een kleine rood bak..

Baljuwhuis, tuinaanleg

Plein 1
Wassenaar
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Baljuwhuis. Binnen de historische grenzen van bebouwing, tuinm..

Baljuwhuis, westelijke tuinmuur

Plein 1
Wassenaar
Omschrijving WESTELIJKE TUINMUUR behorende tot de buitenplaats BALJUWHUIS. De tuin van het Baljuwhuis wordt aan de westzijde begrensd door..

Gepleisterd huis. Rechte kroonlijst met opzij dak in topgevel uitlopend

Gang 1
Wassenaar
Gepleisterd huis 18e eeuw. Rechte kroonlijst met opzij dak in topgevel uitlopend.

Pomp met wapen Wassenaer

Plein 1
Wassenaar
Pomp met wapen Wassenaer midden 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)