Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baljuwhuis, tuinaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Plein 1
2242KB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw en 1954
Architect: Mien Ruys Ruys, Mien Mien Ruys


Beschrijving van Baljuwhuis, tuinaanleg

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Baljuwhuis. Binnen de historische grenzen van bebouwing, tuinmuren en een slotenstelsel met houtwal ligt een tuin- en parkaanleg bestaande uit voormalige nutsgronden (zichtbaar op 19de en vroeg 20ste eeuwse top. kaarten), een slingerbos (XVIII) en een aanleg van de tuin- en landschapsarchitecte Mien Ruys (1954). Het restant van twee haaks op elkaar gelegen eikenlanen (XVIII) verdelen de aanleg. Ten zuidoosten van de hoofdas liggen de voormalige nutsgronden (vermoedelijk XVIII), bestaande uit moestuin en boomgaard (thans paardenweide en paardenbak). De oorspronkelijke omgrenzing bestaande uit beukenhagen, houtwallen, sloten en tuinmuur is nog deels intact; een boerderij en voormalige tuinmanswoning maken deel uit van de oostgrens. Het ruime slingerbos met oorspronkelijke indrukwekkende houtopstanden en een gaaf bewaard padenpatroon (XVIII) ligt ten zuidwesten van de hoofdas. Mogelijk strekte dit bos zich oorspronkelijk verder noordwaarts uit (top. kaarten 19de en vroeg 20ste eeuw). Achter het in het uiterste noorden van de aanleg gelegen huis en hierop aansluitend een aanleg van Mien Ruys uit 1954, bestaande uit een ruim stenen terras met verschillende niveaus en borders rondom en een ruim gazon met borders langs de beide tuinmuren en heestergroepen die een zicht in noordwestelijke richting begeleiden. Dit zicht is gericht op de hoofdas van bovengenoemde kruisvormige lanenstructuur. De tuinmuren strekken zich vanaf het Plein uit in zuidwestelijke richting tot halverwege de tuin en vormen op die manier de noordwestelijke en noordoostelijke grens van de tuin- en parkaanleg, ze dateren uit 1730. Uit dezelfde tijd dateert de lage muur met vazen aan de zuidzijde van het huis. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Baljuwhuis is van algemeen belang: - Vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis; - Vanwege de bewaard gebleven restanten van twee met eiken beplante lanen (globaal noordzuid en oostwest) en een begrenzende sloot (zuid), waarvan de oorsprong tenminste teruggaat tot de 18de eeuw; - Vanwege de gemetselde bakstenen tuinmuur uit 1730, die de tuin aan de oost- en westzijde gedeeltelijk begrensd en de lage muur aan de zuidzijde van het huis; - Vanwege het vroeg landschappelijke slingerbos (tweede helft 18de eeuw) in het westelijk deel van de aanleg; - Vanwege de nog deels door de oorspronkelijke beukenhagen, houtwallen, sloten en tuinmuur omzoomde voormalige moestuin en boomgaard in het zuidoostelijk deel van de aanleg; - Vanwege de aanwezigheid van een monumentale houtopstand uit de 18de en 19de eeuw; - Als representatief en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een ontwerp van de tuinarchitecte Mien Ruys met terrassen, borders en heesterperken uit 1954; - Vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525050
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baljuwhuis, tuinaanleg in Wassenaar

Baljuwhuis, oostelijke tuinmuur

Plein 1
Wassenaar
Omschrijving OOSTELIJKE TUINMUUR behorende tot de buitenplaats BALJUWHUIS. De tuin van het Baljuwhuis wordt aan de oostzijde begrensd door..

baljuwhuis Boerderij behorend tot het baljuwhuis

Gang 14
Wassenaar
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats de BALJUWHUIS. Langs de oostelijke grens van de buitenplaats ligt een kleine rood bak..

Baljuwhuis, westelijke tuinmuur

Plein 1
Wassenaar
Omschrijving WESTELIJKE TUINMUUR behorende tot de buitenplaats BALJUWHUIS. De tuin van het Baljuwhuis wordt aan de westzijde begrensd door..

Stalgebouw, 18e eeuw, muur, tuin

Duinrellweg 1
Wassenaar
Stalgebouw, 18e eeuw, muur, tuin.

19e-eeuwse woning

Duinrellweg 2
Wassenaar
19e eeuwse woning.

Kaart & Routeplanner

Route naar Baljuwhuis, tuinaanleg in Wassenaar

Foto's (5)