Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredenoord in 's Gravenhage

Kasteel Buitenplaats

Jan Thijssenweg 13
2495AH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1914 1914 1914


Beschrijving van Vredenoord

Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw (Jan Thijssenweg 13 te 's-Gravenhage. Het in 1913 gebouwde landhuis is een ontwerp van de Rotterdamse architect J. van Wijngaarden. Het is ontworpen in een traditionele baksteenarchitectuur, die vooral bij landhuizen en villa's in het begin van de 20ste eeuw geliefd was. Op de begane grond en verdieping schuiframen met glas-in-lood (geel en off-white) in de bovenlichten. Alle vensters hebben rollagen en zijn van persiennes voorzien. Het huis staat op een rechthoekige plattegrond, heeft een kleine uitbouw aan de zuidzijde en een aangebouwde serre aan de westkant. Het heeft een omlopende natuurstenen plint en is gelegen op een opgehoogd gedeelte van het terrein. De voorgevel is gericht naar de Vliet. Het huis bestaat uit een begane grond, eerste verdieping en zolderverdieping onder een schilddak met een écaille leibedekking (schubvormige leien in Rijnse dekking). Schoorstenen met ijzeren kappen op de daknokken. Houten gootlijst op forse, gesneden consoles. Alleen het achterste gedeelte is onderkelderd. Het middendeel van de voorgevel ligt iets terug ten opzichte van de zijrisalieten die met een steekkapje aanlopen op het schilddak. Vier vensters op de begane grond en twee (in iedere risaliet één) vensters op de verdieping. Het terug liggende middengedeelte heeft op de verdieping een loggia met gemetselde borstwering, natuurstenen afdekking en vier houten zuilen met fantasiekapiteel die een licht gebogen dakje dragen. In het dakvlak een vijfdelig zoldervenster met glas-in-lood. In de linkerzijgevel bevindt zich de toegang tot het huis onder een houten afdakje op gesneden korbelen, aan het muurwerk bevestigd met gedraaide ijzeren stangen. Toegangspaneeldeur in neo Lodewijk XIV-stijl. Bovenlicht met glas-in-lood. Een venster naast de voordeur en twee op de verdieping. Stoep met twee natuurstenen treden en gemetselde balustrades met natuurstenen afdekplaten en dito bollen op de hoeken. In het dakvlak een vierdelig en enkelvoudig zoldervenster met glas-in-lood. De rechterzijgevel heeft op de noordwesthoek een rechthoekige serre met samengestelde vensters en openslaande deur met glas-in-lood in de bovenlichten. Hierboven een balkon met gemetselde borstwering, natuurstenen afdeklijsten en dito bollen op de hoeken. Naast de serre een eenvoudige entree (voorheen een venster). Op de verdieping een openslaande deur naar het balkon en twee vensters, alle met glas-in-lood in de bovenlichten. In het dakvlak zoldervensters met glas-in-lood. Aan de buitenzijde markiezen. De achtergevel is van een uitbouw voorzien waarin de oorspronkelijke toegang voor het personeel tot de kelder en dienstvertrekken waren ondergebracht. Op een gedeelte van de uitbouw ligt een plat dak met gemetselde borstwering, natuurstenen afdekplaten en dito bollen op de hoeken. Vensters met luiken op begane grond en verdieping en drie hoge lichten met glas-in-lood die het trappenhuis verlichten. Kleine venstertjes voor de verlichting van de WC's. De indeling van het interieur is uit de bouwtijd en is als volgt. Alleen het achterste gedeelte van het huis is onderkelderd. Toegang tot de kelders thans onder de hoofdtrap, voorheen bevond zich de keldertrap tussen keuken en dienkamer. Uitgang naar buiten aan de zuidzijde. De kelders zijn voorzien van troggewelfjes tussen ijzeren balken. De kelders deden dienst als wijnkelder (uitbouw aan de zuidzijde), provisiekelders en brandstoffenkelder. Aan de voorzijde van het huis liggen op de begane grond drie vertrekken naast elkaar, van oost naar west een studeerkamer met diepe kast, een grote salon (ontvangkamer) die met dubbele schuifdeuren in verbinding staat met de huiskamer en de in het verlengde daarvan liggende serre. De drie kamers en de serre hebben alle een stucplafond met geprofileerde omlopende lijst en een ronde geprofileerde lijst in het midden. Zij waren alle van schouwen voorzien. Houten lambrisering onder de vensters en schuifluiken voor de vensters. Paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen. De serre is aan drie zijden van glas-in-lood ramen voorzien; natuurstenen plinten. De dubbele deur van de eetkamer naar de serre was met een rolluik 's-winters afsluitbaar. Achter deze vertrekken bevindt zich achter de voordeur over vrijwel de gehele breedte een met marmeren platen belegde gang die is onderverdeeld in een vestibule en een hall met trappenhuis. De gang is met bogen met glazen deuren onderverdeeld. Het laatste gedeelte van de gang, achter de huiskamer, was oorspronkelijk als 'dienkamer' in gebruik, een tussenkamer tussen de huiskamer die tevens als eetkamer dienst deed en de keuken. In het achterste gedeelte van het huis bevindt zich naast de voordeur een vertrek dat als spreekkamer diende. Daarnaast twee in elkaar overlopende kleine vertrekjes waarin de WC en een vertrekje met een wastafel waren ondergebracht. Vervolgens het over twee verdiepingen opgaande trappenhuis. De trap van drie vluchten heeft een houten gecanneleerde trappaal en een balustrade van kleine balustertjes in 18de-eeuwse trant. Het trappenhuis wordt verlicht door langgerekte glas-in-loodramen. Balkenplafond met gestucte velden. De zuidwesthoek van het huis wordt in beslag genomen door de dienstafdeling met de keukens. Dit deel is ingrijpend verbouwd. Op de verdieping bevinden zich vertrekken die in gebruik waren als slaap-, linnen- en badkamers. Ook hier een WC annex wasruimte als beneden. Alle slaapkamers hadden een schouw. Afgezien van de indeling zijn hier geen opmerkelijke architectonische details overgebleven. De zolder is voor een deel afgeschoten met kamertjes. Waardering Het HOOFDGEBOUW op de historische buitenplaats Vredenoord is van belang: - wegens zijn ouderdom; - wegens de kenmerkende landhuisarchitectuur uit het begin van de 20ste eeuw; - als onderdeel uit het oeuvre van architect J. van Wijngaarden; - wegens de gaaf bewaarde, oorspronkelijke indeling; - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats en de funtioneel-ruimtelijke relatie met de overige opstallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525046
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vredenoord in 's Gravenhage

Vredenoord: historische tuin- en parkaanleg

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg. Het karakter van het park wordt bepaald door de historische verkavelingstructuur..

Vredenoord: koetshuis

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis. Gebouw uit oorspronkelijk 1826 naar ontwerp van architect P. Adams op haakvormige plattegrond, onder ..

Vredenoord: folly

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 6. Folly. In de zuidhoek van het park ligt een ruïne, die onterecht over het algemeen 'ijskelder' genoemd wordt. H..

Vredenoord: hek

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 7. Hek. Het vroeg 19de-eeuwse gietijzeren toegangshek van Vredenoord aan de Jan Thijssenweg staat aan de noordpunt..

Vredenoord: tuinmuur

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 8. Tuinmuur. Achter het 19de-eeuwse hek (zie hiervoor onderdeel 7) ligt een lange oprijlaan, die voor een deel aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vredenoord in 's Gravenhage

Foto's (1)