Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel/bedrijfspand in Nieuwkoop

Gebouw

Dorpsstraat 119
2421AX Nieuwkoop
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Winkel/bedrijfspand

Inleiding WINKEL/BEDRIJFSPAND uit omstreeks 1885 met winkelpui in Neo-Renaissancestijl. Sinds omstreeks 1920 heeft het gebouw gefungeerd als snoepfabriek van de Fa. Bots, die tot die tijd op het achtererf van Dorpsstraat 121 was gevestigd. Tot 1975 heeft het bedrijf als zodanig gefunctioneerd en werd snoep gefabriceerd voor de supermarktketen van Simon de Wit. Omschrijving Langgerekt, uit twee bouwdelen bestaand vrijstaande pand bestaande uit een voorste deel met winkelpui en een achterste deel. Het voorste bouwvolume heeft een begane grond en een zolder onder een mansardedak waarvan één schild gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen en het ander met gesmoorde platte Friese pannen; de noklijn staat haaks op de straat. Het is opgetrokken uit grauwe baksteen (fijngevoegd kruisverband), waarbij de vensters en blindnissen worden gedekt door strekken. De plint is gepleisterd, terwijl voor neuten en lekdorpels hardsteen is gebruikt. De voorgevel is een symmetrisch ingedeelde lijstgevel met over de volle gevelbreedte een houten winkelpui geleed door pilasters met verdiepte velden en corintische kapitelen, die een hoofdgestel dragen. In het midden bevindt zich een dubbele tweeruits paneeldeur met bovenlicht, geflankeerd door pilasters. Aan weerszijden hiervan bestaan de gedeeltelijk afgetimmerde etalages uit zesruits benedenramen en drieruitsbovenlichten. Op de verdieping bevindt zich in het midden een zesruits schuifraam met aan weerszijden een blindnis. Rechts van de voorgevel een houten poort met dubbele deur en een latei in de vorm van een architraaf met guttae. In de linker zijgevel bevinden zich enkele vensteropeningen, waaronder een negenruitsschuifraam en in de rechter ondermeer een deur. Het aansluitende achterste bouwvolume wordt overkapt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. In het INTERIEUR bevinden zich ondermeer een stookplaats en dubbele rails die een functie hadden in het proces van snoepfabricage. Waardering Het pand is van algemeen belang: - vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde -als representatief voorbeeld van een niet-stedelijk winkel/bedrijfspand met een Neo-Renaissancewinkelpui uit het laatste kwart van de 19de eeuw; - vanwege de rol die het pand heeft gespeeld in de sociaal-economische historische ontwikkeling van Nieuwkoop. - als een bijzonder en vrij zeldzaam voorbeeld van een huis dat aan het begin van de 20ste eeuw is ingericht voor de fabricage van snoep en enkele decennia als bescheiden snoepfabriek heeft gedraaid; - vanwege de functionele, visuele en cultuurhistorische relatie met Dorpsstraat 78, 80, 82 en 121. - vanwege het stedenbouwkundig belang doordat het als sluiscomplex mede de entree van het dorpscentrum van Nieuwkoop bepaalt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525043
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel/bedrijfspand in Nieuwkoop

Voormalige boerderij met bakhuisje en winkel

Dorpsstraat 121
Nieuwkoop
Inleiding Een voormalige laat 17de-, vroeg 18de-eeuwse BOERDERIJ met BAKHUISJE en vroeg 20ste-eeuwse WINKEL waarvoor het woonhuisgedeelte h..

Schuur

Dorpsstraat 78
Nieuwkoop
Inleiding Een SCHUUR uit het laatste kwart van de 19de eeuw, welke evenals de aangrenzende schuur Dorpstraat 80-82 bestemd is voor de opsla..

Schuur

Dorpsstraat 80
Nieuwkoop
Inleiding In oorsprong, waarschijnlijk een laat 17de- of vroeg 18de-eeuwse schuur in een Traditioneel ambachtelijke trant, die omstreeks 19..

Toren van het voormalige hoge huis Nieuwkoop

Reghthuysplein 13
Nieuwkoop
Toren van het v.m. huis Nieuwkoop. Slank bakstenen bouwwerk (1627) met sobere romp waarop balustrade en een sierlijk houten achtkant met ope..

Voormalige Reghthuys

Reghthuysplein 1
Nieuwkoop
v.m. Reghthuys. Rechthoekig gebouw onder zadeldak met aan de voorzijde een rijk gedetailleerde puntgevel met pilasterstellingen, vensters me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel/bedrijfspand in Nieuwkoop