Schuur in Nieuwkoop

2421BB Nieuwkoop

Beschrijving van Schuur

Inleiding Een SCHUUR uit het laatste kwart van de 19de eeuw, welke evenals de aangrenzende schuur Dorpstraat 80-82 bestemd is voor de opslag voor de winkel van de Fa. Bots. Omschrijving Vrijstaande, eenvoudige rechthoekige schuur onder een zadeldak met rode en gesmoorde Hollandse pannen. De nokrichting haaks staat op de straat. De schuur is opgetrokken uit rode baksteen (kruisverband; geveltop achterzijde halfsteens) en heeft een gepleisterde plint. De beide kopgevels zijn puntgevels, voorzien van windveren, waarbij die aan de voorzijde voorzien zijn van decoratief snijwerk en een topmakelaar. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een iets verbrede dubbel openslaande deur. Op de verdieping in het midden een opgeklampt luik met keperboogvormige bovenlichten, voorzien van straalsgewijze roedenverdeling en decoratieve pinakels. De linker zijgevel heeft een segmentboogvormig venster. De achtergevel heeft in de geveltop een ijzeren roosvenster. Waardering De schuur is van algemeen belang: - vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde; - vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis; - vanwege de ensemblewaarde met de naastgelegen schuur en de tegenovergelegen, bijbehorende winkel; - vanwege de vrij gave hoofvorm, detaillering en materiaalgebruik; - vanwege de stedenbouwkundig bijzondere situering als onderdeel van een sluiscomplex dat de noord-oostelijke entree van het dorpscentrum van Nieuwkoop bepaalt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)