Schuur in Nieuwkoop

2421BB Nieuwkoop

Beschrijving van Schuur

Inleiding In oorsprong, waarschijnlijk een laat 17de- of vroeg 18de-eeuwse schuur in een Traditioneel ambachtelijke trant, die omstreeks 1911 is aangepast aan de functie voor opslag van de winkel en deels als slijterij van de Fa. Bots. Hiertoe kreeg de voorgevel inrijdeuren en een winkelpui. Omschrijving Vrijstaande eenvoudige rechthoekige SCHUUR uit meerdere bouwperioden wordt gedekt door een afgewold, rieten zadeldak met gesmoorde nokvorsten. Het uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken gebouw, heeft vlechtingen langs de dakrand van de beide kopgevels en rond- en segmentbogen boven de deur- en vensteropeningen. De ijzeren rondboogvormige vensters hebben een roedenverdeling. De opgeklampte voorgevel is van latere datum en opgetrokken van grauwe baksteen (kruisverband). In het midden bevindt zich een rondboogvormig venster met links een segmentbogige opgeklampte dubbele deur en rechts een samengestelde houten deurpartij met boven- en zijlichten voor het winkelgedeelte. Op de verdieping bevindt zich, evenals in de kopgevel aan de achterzijde, een rondboogvormig venster. Aan weerszijden van een rondboogvormige deur in de linker zijgevel en de rechterzijgevel komen eveneens rondboogvormige vensters voor. Waardering De 17de-, 18de-eeuwse schuur met winkelgedeelte uit 1911 is van algemeen belang: - vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde; - vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis; - vanwege de functie en de ensemblewaarde met de naastgelegen schuur en de tegenovergelegen bijbehorende winkel; - vanwege de traditionele, functionele vormgeving; - vanwege de vrij gave hoofdvorm, detaillering en het materiaalgebruik; - vanwege de stedenbouwkundig bijzondere situering als onderdeel van een sluiscomplex dat de noord-oostelijke entree van het dorpscentrum van Nieuwkoop bepaalt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)