Boerderij "De Klaver": varkensstal in Herkingen

Wellestrijpsedijk 1
3249LB Herkingen (gemeente Dirksland)

Beschrijving van Boerderij "De Klaver": varkensstal

Inleiding De VARKENSSTAL behorende tot het agrarische complex `De Klaver' aan de Wellestrijpsedijk 1 te Dirksland is gebouwd rond 1930. De in een sobere variant van de Interbellumstijl gebouwde stal bevindt zich midden op het erf, naast de grote schuur en achter het woonhuis. De lange zijde van de schuur is evenwijdig aan de Wellestrijpsedijk. De stal is nauwelijks gewijzigd. Omschrijving De vrijstaande varkensstal heeft een rechthoekige plattegrond, met één bouwlaag onder een lessenaarsdak, gedekt met golfplaten. De schuur is opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband. In de gevel staan rechtgesloten, groen geverfde staldeuren en dubbele stalvenster met betonnen lateien. De onderdorpels van de vensters zijn van baksteen. Deuren en vensters staan in spaarvelden, die van elkaar gescheiden zijn door lisenen. De asymmetrische voorgevel (oostzijde) heeft in het linker spaarveld een staldeur. De asymmetrische achtergevel heeft in beide spaarvelden een dubbel venster. De symmetrische linker zijgevel heeft drie spaarvelden waarin dubbele vensters zijn geplaatst. De symmetrische achtergevel heeft drie blinde spaarvelden. Waardering De varkensstal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - De varkensstal is van cultuurhistorische belang als onderdeel van een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het boerderijtype met los van elkaar staande schuur en woonhuis. - De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de schuur en het woonhuis en vanwege de volledig vrije ligging. - De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)