Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boom der Liefde (voormalige pottenbakkerij) in Bergen op Zoom

Woonhuis

Dubbelstraat 57
4611GJ Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Boom der Liefde (voormalige pottenbakkerij)

'DE BOOM DER LIEFDE' Inleiding Oorspronkelijk een haaks op de Dubbelstraat gelegen pand, een pottenbakkerij met zeventiende-eeuwse oorsprong. In de achttiende eeuw is haaks hierop, evenwijdigd aan de straat, een bouwvolume gerealiseerd, waardoor het pand een L-vormige plattegrond kreeg met in de 'oksel' een ommuurd binnenplaatsje. Rechts in de voorbouw een achttiende-eeuwse kamer. Rond 1800 is de gevel voorzien van zesruits schuifvensters. Links is omstreeks 1910 een slagerij ingericht, waarbij de gevel is aangepast. Omschrijving Hoofdvorm en dak: Pand op L-vormige grondslag onder haaks op elkaar staande schilddaken, gedekt met rode (oud-)Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in baksteen; de voorgevels zijn wit geschilderd. Gevels: De voorgevel heeft op de hoek een afgeschuinde entree met aan weerszijden grote etalagevensters; een en ander is omstreeks 1910 aangebracht met het oog op de slagerij. Zeer sobere art nouveau-details. Verder in de voorgevel zesruits schuifvensters in historische kozijnen. Op de verdieping vensters waarvan de ramen naar boven in de borstwering schuiven. De gevel wordt beëindigd door een hoge, classicistische houten kroonlijst. De gevel aan de 'binnenzijde' van de L, aan een klein plaatsje, bevat verschillende historische vensters en deurpartijen. Interieur: De constructie van het pand is grotendeels historisch en bevat in het oudste gedeelte (dat tot ver in de twintigste eeuw bedrijfsgedeelte was, eerst van de pottenbakkerij, later van de slagerij) restanten van een houtskelet met gehakte telmerken. De haakse aanbouw bevat onder andere een eiken spant. Het interieur heeft een gedeeltelijk historische indeling, onder andere kelder met tongewelf, hal (oude slagerij), voorkamer en de herkenbare werkplaats. Bijzondere elementen zijn vooral de betimmeringen en bedsteden, met als hoogtepunt de mooie kamer voorzien van een schouw in Lodewijk XVI-stijl, voorzien van een eenvoudig landelijk tafereel, en (wellicht iets latere) kastenwanden én de toegang tot de kelder, verhuld door een eikenhouten secretaire. Waardering Het pand 'De boom der liefde' is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom, de herkenbare bouwfasen en bouwhistorische elementen zoals houtskelet en vensters; - de afleesbare gebruiksgeschiedenis van pottenbakkerij en slagerij; - interieurelementen, zoals de betimmering, de achttiende-eeuwse schouw met schoorsteenstuk en de door middel van een secretaire verhulde keldertoegang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524996
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boom der Liefde (voormalige pottenbakkerij) in Bergen op Zoom

Pand onder zadeldak met aan de voorzijde puntgevel, voorzien van vlechtingen en gemetselde toppilaster

Dubbelstraat 43
Bergen op Zoom
Pand onder zadeldak met aan de voorzijde puntgevel, voorzien van vlechtingen en gemetselde toppilaster, 17e eeuw. De beide vensters van de z..

Huis op de hoek van de havenstraat met zijn van top ontdane trapgevel, met natuurstenen lijsten

Noordzijde Haven 60
Bergen op Zoom
Huis op de hoek van de Havenstraat met zijn van top ontdane trapgevel, met natuurstenen lijsten. Twee geprofileerde togen en jaartalankers: ..

Huis met eenvoudige lijstgevel en schilddak

Noordzijde Haven 58
Bergen op Zoom
Huis met eenvoudige lijstgevel en schilddak.

Huis met eenvoudige lijstgevel en schilddak

Noordzijde Haven 56
Bergen op Zoom
Huis met eenvoudige lijstgevel en schilddak.

Hoekpand

Noordzijde Haven 36
Bergen op Zoom
In oorsprong 16e eeuws hoekpand met begane grond en verdieping waarvan het verdiep boven het voorste deel in de 18e eeuw is gewijzigd tot ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boom der Liefde (voormalige pottenbakkerij) in Bergen op Zoom

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven