Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal:Graf van A. baron van Lamsweerde, zijn vrouw, en enkele anderen. in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Groenendaal:Graf van A. baron van Lamsweerde, zijn vrouw, en enkele anderen.

Inleiding. GRAFMONUMENT en familiegraf met grafkelder voor A. baron van Lamsweerde (1834-1909), diens vrouw M.C.J. van Lamsweerde-Koch (1839-1915) en enkele andere leden van de familie. Het in 1909 in Eclectische vormen opgetrokken grafmonument is gelegen aan de westelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21-13-02-05. Het geheel wordt omgeven door fraai gedetailleerde ijzeren paaltjes met kettingen. Omschrijving. Het grafmonument is omgeven door een hardstenen voetplaat met ijzeren paaltjes en kettingen. De tombe is centraal geplaatst en wordt geflankeerd door twee hardstenen grafplaten met daarop de namen van de overige overledenen. De tombe heeft een inspringend basement en een forse opgelegde grafplaat waarin cirkels met bas-reliëfs van een kruis en een rijk gedetailleerd familiewapen zijn aangebracht. Het monument heeft aan het hoofdeinde een halfhoge, getrapte stèle die eindigt in een met een kruis bekroonde rondboog waarin de epitaaf voor de eerst begravenen is uitgehakt. Bijzonder van vormgeving zijn de gietijzeren paaltjes die het graf omgeven. Deze worden naar boven toe steeds breder en zijn geornamenteerd met onder meer cannelures en bloemknoppen. De paaltjes staan met elkaar in verbinding door smeedijzeren schakelkettingen. Aan de rechterkant van de voorzijde zijn deze diagonaalsgewijs aangebracht met een gotiserend ijzeren kruis in het centrum. De kettingen linksvoor zijn verdwenen. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524975
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal:Graf van A. baron van Lamsweerde, zijn vrouw, en enkele anderen. in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal:Graf van A. baron van Lamsweerde, zijn vrouw, en enkele anderen. in 's Hertogenbosch

Foto's (2)