Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal: Graf familie Rouppe van der Voort in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Groenendaal: Graf familie Rouppe van der Voort

Inleiding. GRAFMONUMENT voor de familie Rouppe van der Voort. Omstreeks 1900 in Eclectische vormen vervaardigd door Dobbe en Van Pelt. Het monument met onderliggende grafkelder bevindt zich ten westen van de bisschopskapel in sectie 21-13-01-09. Omschrijving. Grafmonument op rechthoekige grondslag, bestaande uit een door een hardstenen voetplaat met hoekpaaltjes omgeven, afgeschuinde tombe met grafplaat. Hierop bevindt zich de stèle die bekroond wordt door een wit kalkstenen beeld van een op een zuil leunende, treurende vrouwenfiguur. Op de grafplaat is een groot marmeren kruis met bloemenkrans neergelegd. In de grafplaat zijn verder de namen der bijgezetten uitgehakt. De vierkante hoekpalen zijn opvallend fors en circa 90 cm hoog. Ze zijn onderling verbonden door ijzeren schakelkettingen. De stèle is getrapt van opzet en heeft in de bovenste geleding aan drie zijden inschriften. Voorop: Laatste rustplaats van de familie Rouppe v.d. Voort, R.I.P. Aan de zijkanten: "Sub umbra alarum tuarum protege illos Domine Jesu." en "In pace idipsum dormiant et requiescant.". De stèle wordt bekroond door een kalkstenen beeld van een treurende staande vrouwenfiguur die op een afgebroken zuil leunt en haar hoofd met de hand ondersteunt. Ze is gekleed in een lang geplooid gewaad en heeft een lauwerkrans in de rechterhand. Het grafmonument is rechts op de voetplaat gesigneerd. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche architect/beeldhouwers H.C. Dobbe en Van Pelt. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste eclectische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524972
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal: Graf familie Rouppe van der Voort in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal: Graf familie Rouppe van der Voort in 's Hertogenbosch

Foto's (1)