Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom

Inleiding. GRAFMONUMENT voor Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom (1879-1909), in 1909 vervaardigd door de Bossche steenhouwer N. Glaudemans en zn. in Eclectische vormen. Het graf is gelegen in sectie 24-11 aan de westelijke zijde van de begraafplaats. Omschrijving. Het graf bestaat uit een iets aflopende tombe met liggende hardstenen grafplaat met daarop een stèle met marmeren vrouwenbeeld. Het geheel is omgeven door een hardstenen omlijsting met zes eenvoudig geornamenteerde paaltjes die onderling door middel van een ijzeren schakelketting zijn verbonden. Het grafschrift is in reliëf op de grafplaat aangebracht. De basis van de stèle is aan de voorzijde met een omlijsting geornamenteerd. Hierboven bevindt zich een rotsachtige opbouw waarop een wit marmeren beeld van een staande vrouwenfiguur in klassiek gewaad is geplaatst. Ze heeft het hoofd (met ster op het voorhoofd) licht opgeheven en heeft een schriftrolletje in de rechterhand en rust met de linkerhand op een anker. De signatuur bevindt zich rechts op de omlijsting. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524971
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom in 's Hertogenbosch