Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal: familiegraf met grafkelder J.W.R. van Gulick, diens vrouw H.J.M. Luijckx, twee broers en de echtgenote van één van hen. in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Groenendaal: familiegraf met grafkelder J.W.R. van Gulick, diens vrouw H.J.M. Luijckx, twee broers en de echtgenote van één van hen.

Inleiding. GRAFMONUMENT, familiegraf met grafkelder voor J.W.R. van Gulick (1838-1900), diens vrouw H.J.M. Luijckx (1831-1913), twee broers van Van Gulick en de echtgenote van één van hen. Het obelisk-vormige monument werd in 1900 vervaardigd door H.C. Dobbe en Van Pelt. Het bevindt zich aan de oostelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21-11-01-12. Omschrijving. Grafmonument op vierkante grondslag omgeven door rechthoekige hardstenen voetplaat en met van uitspringende banden voorziene hardstenen hoekpaaltjes. Oorspronkelijk werden deze paaltjes verbonden door, inmiddels verdwenen, omheiningskettingen. De bronzen ogen om de kettingen in te bevestigen zijn nog wel aanwezig. Het grafmonument heeft een zich verjongend basement met daarboven aan drie zijdes in reliëf aangebrachte plaquettes met inscripties. Boven de frontale plaquette is in reliëf het familiewapens met helm aan de bovenzijde aangebracht. Dit wordt afgesloten door een rondboog. Hierboven verheft zich de eigenlijke obelisk die naar boven een kleine entasis heeft. Aan de voorzijde is de obelisk voorzien van een in reliëf aangebracht kruis, omgeven door palm- en olijftakken. De signatuur is rechtsonder op de voetplaat aangebracht. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche architect/beeldhouwers H.C. Dobbe en Van Pelt. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste eclectische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524968
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal: familiegraf met grafkelder J.W.R. van Gulick, diens vrouw H.J.M. Luijckx, twee broers en de echtgenote van één van hen. in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal: familiegraf met grafkelder J.W.R. van Gulick, diens vrouw H.J.M. Luijckx, twee broers en de echtgenote van één van hen. in 's Hertogenbosch