Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans en H.J. van der Meulen in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans en H.J. van der Meulen

Inleiding. GRAFMONUMENT van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans (+ 1907) en H. J. van der Meulen (1850-1915). In 1907 opgericht in Neo-gotische vormen naar een ontwerp van het uit 's-Hertogenbosch afkomstige beeldhouwersatelier M. van Bokhoven en Zn. Het graf is gelegen ten oosten van de bisschopskapel, pal ten zuiden van het familiegraf van De Gruyter in sectie 21-11-01-23. Omschrijving. Rechthoekige graftombe met stèle. Liggende hardstenen omlijsting met lage, piramidaal bekroonde, vierkante hoekzuiltjes. De grafplaat met inscripties is iets aflopend en op de hoeken geornamenteerd met bladwerk. Stèle met gestileerde driepasomlijsting en bekroond met een geornamenteerd kruis. In de stèle bevindt zich een witmarmeren inlegplaat met daarop een afbeelding van de wederopgestane Christus met geheven rechterhand en kruisbanier in de linkerhand. De stèle heeft aan de onderzijde het opschrift: "Wie in mij gelooft heeft het eeuwige leven". De signatuur bevindt zich rechtsvoor op de hardstenen omlijsting. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche beeldhouwer M. van Bokhoven. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524966
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans en H.J. van der Meulen in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans en H.J. van der Meulen in 's Hertogenbosch