Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorietuin in Oudorp

Tuin Park Landgoed

Herenweg 77
1829AC Oudorp (gemeente Alkmaar)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Pastorietuin

Inleiding PastorieTUIN, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. De in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin dateert vermoedelijk van kort na de bouw van de kerk en pastorie in 1879-1880. Aan de zuidzijde wordt de pastorietuin begrensd door de Carmelietenstraat, aan de westzijde door de Molentocht en aan de noordzijde door de kerk en de begraafplaats. De leibomen en druiven tegen de kerkmuur en de bloemperken in het gazon zijn van recente datum. N.B. De gewijzigde voortuin en het verbouwde lijkenhuisje rechtsachter in de achtertuin zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Ruim 0,5 hectare grote pastorietuin waarvan de circa 87 meter diepe en 50 meter brede achtertuin zich achteraan enkele meters naar rechts (N) verbreed. De achtertuin bestaat uit een groot niervormig gazon dat omgeven wordt door slingerpaden en aan de zuidzijde begrensd is door een brede strook waarin verschillende soorten loofbomen (vroeger met name veel iepen) en struikgewas. Het gazon wordt in tweeÙn gedeeld door een gebogen dwarspad dat rechts eindigt bij het houten toegangshek dat vanaf het Stroomerlaantje toegang geeft tot de pastorietuin. In de achtertuin staan een aantal solitairbomen waaronder een oude notenboom direct achter de pastorie en halverwege rechts een grote groene beuk die gezien de stamomtrek van circa 4,5 meter omstreeks 400 jaar oud is en derhalve dateert van v¿¿r de aanleg van de huidige pastorietuin. In het tuingedeelte achter de pastorie bevinden zich verder diverse hoogstamfruitbomen waaronder appel- en perenbomen. Van de mispel die hier stond resteert de stronk. Achteraan wordt de pastorietuin begrensd door een strook met struikgewas en diverse bomen waaronder een oude paardekastanje. Waardering De pastorietuin is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Verder vanwege de in tuinhistorische opzicht waardevolle samenhang tussen tuin, begraafplaats, Stroomerslaantje en het Kerkenbos. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524960
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorietuin in Oudorp

Pastorie bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 77
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PASTORIE uit 1879-1880 gebouwd naar ontwerp van architect Margry, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. La..

St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding Aan Sint Laurentius gewijde KERK uit 1879-1880 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect Margry, hoofdonderdeel van..

Priestergraf St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PRIESTERGRAF uit 1881 deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Na het overlijden van de bouwpasto..

Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergr..

Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "De Wit", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het in neogotische stijl uitgevoe..

Kaart & Routeplanner