Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Katholieke Begraafplaats in Oudorp

Graf Begraafplaats

Herenweg 79
1829AC Oudorp (gemeente Alkmaar)
Noord Holland

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Katholieke Begraafplaats

Inleiding Katholieke BEGRAAFPLAATS uit 1862, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. De circa 16 meter achter (W) de kerk gelegen begraafplaats wordt door een muur met toegangshek gescheiden van het Stroomerlaantje. Aan de zuidkant grenst de begraafplaats aan de pastorietuin, aan de westzijde aan de Molentocht en aan de noordkant aan het Kerkenbos. In 1985 en 1996 is de begraafplaats in noordelijke richting vergroot ten koste van het Kerkenbos. N.B. De latere uitbreidingen van de begraafplaats vallen buiten de bescherming. Omschrijving Begraafplaats bestaande uit een in oorsprong nagenoeg vierkant (ca. 35 m breed en 37 m diep) terrein dat vooraan circa 1,30 meter boven het maaiveld uitsteekt en naar achteren toe licht oploopt tot circa 1,60 meter boven het maaiveld. Rond dit opgehoogde terrein bevindt zich op maaiveldhoogte een pad dat aan de voorzijde (O) verhard is met fijn grind en schelpen en door een gemetselde muur met toegangshek gescheiden wordt van het Stroomerlaantje. De begraafplaats wordt onderverdeeld door een eveneens met fijn grind en schelpen verhard middenpad dat vanaf het toegangshek middenvoor geleidelijk oploopt en eindigt bij het bijna vier meter hoge priestergraf in het midden van de derde rij graven gerekend van achteren af. In de zuidoosthoek linksvoor zijn de kindergraven gesitueerd. Verder kent de begraafplaats een regelmatige indeling waarbij de graven geplaatst zijn in rechte rijen ter weerszijden van en haaks op het middenpad. De achterste rijen strekken zich uit over de volle breedte van de begraafplaats. Waardering De begraafplaats uit 1862 is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius en vanwege de funerair-historische en genealogische waarde. Verder vanwege de karakteristieke ligging en de visuele eenheid die de begraafplaats vormt met de aangrenzende in tuinhistorische eveneens waardevolle pastorietuin, Stroomerslaantje en Kerkenbos. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524958
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Katholieke Begraafplaats in Oudorp

St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding Aan Sint Laurentius gewijde KERK uit 1879-1880 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect Margry, hoofdonderdeel van..

Priestergraf St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PRIESTERGRAF uit 1881 deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Na het overlijden van de bouwpasto..

Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergr..

Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "De Wit", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het in neogotische stijl uitgevoe..

Stroomerlaantje

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding LindenLAAN genaamd "Stroomerlaantje", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het Stroomerlaantj..

Kaart & Routeplanner

Route naar Katholieke Begraafplaats in Oudorp