Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatsmuur in Oudorp

Overig

Herenweg 79
1829AC Oudorp (gemeente Alkmaar)
Noord Holland

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Begraafplaatsmuur

Inleiding BegraafplaatsMUUR uit 1862, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. De begraafplaats wordt aan de voorzijde door een muur waarin een toegangshek gescheiden van het Stroomerlaantje. Het muurgedeelte rechts (N) van het toegangshek is vermoedelijk naderhand 4,35 meter in noordelijke richting verlengd. Het linker muurgedeelte is gezien de toepassing van machinale baksteen onder- en bovenin, de geringere hoogte en de afwijkende steunberen ooit opnieuw opgemetseld. Omschrijving Door een ezelsrug met daaronder een bloktand afgedekte muur van in kruisverband gemetselde rode handvormsteen waalformaat met een totale lengte van ongeveer 40 meter en in het midden een 4,5 m brede doorgang waarin een ijzeren toegangshek. Het toegangshek is samengesteld uit twee draaiende spijlendelen die verfraaid zijn met golvende florale motieven en afgehangen aan circa 2,80 meter hoge vierkante hekpijlers (0,68 x 0,68 m) van in kruisverband gemetselde rode handvormsteen waalformaat met snijvoeg. De door een piramidevormige deksteen van zandsteen afgedekte hekpijlers hebben een brede gemetselde voet met een bovenrand van afgeschuinde bakstenen en in de voor- en achterzijde een gepleisterd spaarveld. De muur wordt aan weerszijden verstevigd door steunberen. De steunberen van het 1,80 meter hoge muurgedeelte rechts (N) van de doorgang verjongen zich in een schuine lijn (die van het 1,60 m hoge linker muurgedeelte getrapt). Aan het einde van beide muurdelen en op circa 4,35 meter van rechts bevindt zich een circa 2,20 meter hoge gemetselde pijler met een zandstenen deksteen in piramidevorm (tussen de twee rechter pijlers is de muur opgetrokken in hergebruikte machinale baksteen). Waardering De begraafplaatsmuur met bijbehorend toegangshek is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524957
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaatsmuur in Oudorp

St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding Aan Sint Laurentius gewijde KERK uit 1879-1880 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect Margry, hoofdonderdeel van..

Priestergraf St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PRIESTERGRAF uit 1881 deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Na het overlijden van de bouwpasto..

Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergr..

Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "De Wit", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het in neogotische stijl uitgevoe..

Stroomerlaantje

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding LindenLAAN genaamd "Stroomerlaantje", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het Stroomerlaantj..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaatsmuur in Oudorp

Foto's (1)