Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkenbos in Oudorp

Tuin Park Landgoed

Munnikenweg 8
1829BA Oudorp (gemeente Alkmaar)
Noord Holland

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Kerkenbos

Inleiding BOSSCHAGE genaamd "Kerkenbos", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Dit tussen de begraafplaats en de Munnikenweg gelegen bosperceel is door de toenmalige pastoor J.B. Brikkenaar bij testament van 3 maart 1761 nagelaten aan de statie Oudorp. Het ijzeren spijlenhek dat het bosperceel scheidt van de Munnikenweg is afkomstig uit de voortuin van de pastorie aan de Herenweg. In 1985 en 1996 is de begraafplaats in noordelijke richting vergroot ten koste van het Kerkenbos. Omschrijving Met loofbomen en struikgewas beplant bosperceel dat aan de Munnikenweg een breedte heeft van bijna 20 meter en zich vandaar in zuidelijke richting verbreed. Aan de westzijde wordt het bosperceel begrensd door een brede sloot, de Molentocht, en aan de oostzijde door een lindenlaan, het Stroomerlaantje. Vanaf laatstgenoemde loopt dwars door het bosperceel een onverhard bospad dat in zuidelijke richting afbuigt en uitkomt bij de begraafplaats. Waardering Het Kerkenbos is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524956
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkenbos in Oudorp

Toegangshek, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex st

Munnikenweg 8
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding TOEGANGSHEK, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het hek geeft vanaf de Munnikenweg toegang..

Eendracht maakt macht

Munnikenweg 8
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding STOLPBOERDERIJ "Eendracht maakt macht" uit 1881 met bijbehorende ERFSCHEIDING. De monumentale stolp van het afgeleide Noord-Holla..

St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding Aan Sint Laurentius gewijde KERK uit 1879-1880 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect Margry, hoofdonderdeel van..

Priestergraf St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PRIESTERGRAF uit 1881 deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Na het overlijden van de bouwpasto..

Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkenbos in Oudorp