Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stroomerlaantje in Oudorp

Weg En Waterwerk

Herenweg 79
1829AC Oudorp (gemeente Alkmaar)
Noord Holland

Bouwjaar: 1658


Beschrijving van Stroomerlaantje

Inleiding LindenLAAN genaamd "Stroomerlaantje", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het Stroomerlaantje begint bij de Munnikenweg en eindigt bij de pastorietuin. Het laantje dankt haar naam aan de familie Stroomer die woonde in de tegenover het laantje gelegen stolpboerderij Munnikenweg 8. Een deel van de parochianen kwam via de Munnikenweg en het Stroomerlaantje naar de kerk (en de begraafplaats). Op de topografisch- militaire kaart van 1857-1858 staat het Stroomerlaantje reeds weergegeven als een laan met aan weerzijden een rij bomen. Mogelijk dateert het laantje in aanleg uit 1658 toen in de achterste helft van de huidige pastorietuin een katholieke schuilkerk gebouwd werd. Voor de aanleg van de pastorietuin omstreeks 1880 liep het Stroomerlaantje door tot aan de huidige Carmelietenstraat. Omschrijving Circa 105 meter lange en ruim twee meter brede laan die verhard is met fijn grind en schelpen en aan weerszijden beplant met een rij geschoren leilindes van ruim honderd jaar oud. In de noordelijke helft wordt de laan geflankeerd door een beukhaag (O) en het Kerkenbos (W), in de zuidelijke helft door de muur van de begraafplaats (W) en het plein voor de kerk (O). Zowel aan het begin als het einde van de laan staat een houten toegangshek met een ijzeren boog bekroond door een kruis. Waardering Het Stroomerlaantje is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Verder van belang vanwege de markering van de toegang tot de begraafplaats en de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524953
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stroomerlaantje in Oudorp

St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding Aan Sint Laurentius gewijde KERK uit 1879-1880 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect Margry, hoofdonderdeel van..

Priestergraf St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PRIESTERGRAF uit 1881 deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Na het overlijden van de bouwpasto..

Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergr..

Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "De Wit", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het in neogotische stijl uitgevoe..

Toegangshek St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding TOEGANGSHEK, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het aan het einde van het Stroomerlaantje ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stroomerlaantje in Oudorp