Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk in Oudorp

Graf Begraafplaats

Herenweg 79
1829AC Oudorp (gemeente Alkmaar)
Noord Holland

Bouwjaar: 1900-1924


Beschrijving van Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Inleiding FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergraf gesitueerde grafmonument van de familie Stroomer dateert gezien de art nouveau vormgeving uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De familie Stroomer heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de begraafplaats en de kerk. Ze woonden in de voor rijksbescherming voorgedragen stolpboerderij Munnikenweg 8 die gelegen is in het verlengde van het naar hen vernoemde Stroomerlaantje dat uitkomt bij de kerk. Omschrijving Samengesteld grafmonument van hardsteen bestaande uit een grafzerk van 2,60 x 1,38 meter op een roef met een oplopende hoogte van circa 0,30 tot 0,50 m, en een lage, door achthoekige hoekpijlertjes met een gepunte top geflankeerde achterwand die in het midden bekroond wordt door een Latijns kruis. De grafzerk heeft een afgeschuinde rand met ruitmotieven en vermeldt de namen van de familie Stroomer die hier tussen 1867 en 1996 begraven zijn. De achterwand is voorzien van een afgeronde bovenrand met gestileerde bladmotieven waaronder het opschrift "FAMILIE-" "GRAF." en twee tekstvelden met de namen van het overleden echtpaar Bijman-Stroomer. Het tot een hoogte van 2,30 meter reikende kruis heeft in het midden een cirkel met de afkorting "ihs" omgeven door siermotieven. De in doorsnede achthoekige kruisarmen eindigen evenals de hoekpijlertjes van de achterwand in een met siermotieven verfraaide punt. Waardering Het familiegraf "Stroomer" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard familiegraf in art nouveau trant uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en als onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius, bij de totstandkoming waarvan de familie Stroomer een belangrijke rol heeft gespeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524951
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk in Oudorp

St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding Aan Sint Laurentius gewijde KERK uit 1879-1880 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect Margry, hoofdonderdeel van..

Priestergraf St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding PRIESTERGRAF uit 1881 deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Na het overlijden van de bouwpasto..

Familiegraf "De Wit" bij St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding FAMILIEGRAF "De Wit", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het in neogotische stijl uitgevoe..

Stroomerlaantje

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding LindenLAAN genaamd "Stroomerlaantje", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het Stroomerlaantj..

Toegangshek St. Laurentiuskerk

Herenweg 79
Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Inleiding TOEGANGSHEK, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het aan het einde van het Stroomerlaantje ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)