Duivenhok in Alkmaar

Prinses Julianalaan 14
1815JE Alkmaar

Beschrijving van Duivenhok

Inleiding DUIVENHOK uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het houten gebouwtje deed oorspronkelijk tevens dienst als onderkomen voor marmotten. Het houten dierenverblijf is gelegen aan de Prinses Julianalaan bij de hertenkamp in de Alkmaarder Hout. Omschrijving Op vierkant grondplan opgetrokken houten duivenhok onder een rietgedekt tentdak. Het dak heeft een ruim overstek en wordt bekroond door een sculptuur waarop twee duiven staan afgebeeld. De buitenwanden zijn boven een betonnen voeting uitgevoerd in brede gepotdekselde delen. In het midden van de westgevel bevindt zich een gaasdeur met ter weerszijden een vierruits raam. De overige drie gevels zijn alle voorzien van drie vierruits ramen en een tweeruits raam middenonder. Onder het dakoverstek hangt een uit planken samengesteld omgaand plateau. Vanaf dit plateau hebben de duiven via twee kleine rondboogopeningen bovenin elke gevel toegang tot de twee hokken ter weerszijden van de middengang in het verlengde van de genoemde deur. Waardering Het dierenverblijf is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een duivenhok annex marmottenhuis uit de eerste helft van de twintigste eeuw, gesitueerd in de Alkmaarderhout, als onderdeel van de aanleg van de hertenkamp, ontworpen door L.A. Springer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)