Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hertenhuis in Alkmaar

Gebouw

Hertenkamp/Pr. Bernardln
1800AA Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1902
Architect: Leonard A. Springer


Beschrijving van Hertenhuis

Inleiding DIERENVERBLIJF uit 1902 in chaletstijl gebouwd als hertenhuis in het hertenkamp van de Alkmaarder Hout naar ontwerp van de Haarlemse tuin- en landschapsarchitect Leonard A. Springer. Opdrachtgever was het gemeentebestuur van Alkmaar. Omschrijving Hertenverblijf bestaande uit een op rechthoekig grondplan opgetrokken middendeel van twee bouwlagen geflankeerd door kleinere zijvolumes van één bouwlaag. Het risalerende middenvolume heeft een flauwhellend schilddak met een ruim overstek. Het dak wordt op beide nokeinden bekroond door een terracotta piron die bovenaan eindigt in een bolvorm. De twee eveneens op rechthoekig grondplan opgetrokken zijdelen hebben een driezijdig dak dat aansluit tegen de zijgevel van het middendeel en ook voorzien is van een ruim overstek. Het buitenmuurwerk is uitgevoerd in vakwerkbouw waarbij de open ruimten tussen het houten stijl- en regelwerk gevuld zijn met 24 x 10 cm metende blokken nogal grove kunststeen in halfsteens verband met platvolle voeg. Het vakwerk beperkt zich tot de stijlen en de horizontale balken: de schoren zijn niet in, maar voorlangs de muur aangebracht. Het merendeel van de stijlen is bovenaan voorzien van een gebiljoende schoor die het dakoverstek ondersteunt. In de kopse gevels van het middendeel bevindt zich een hoge dubbele paneeldeur met in elke deurhelft bovenin een raam, en ter hoogte van de hooizolder op de eerste verdieping een lagere dubbele paneeldeur met in beide deurhelften een vierruits raam. Boven de parterredeur in de westgevel bevindt zich een gewei dat herinnert aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. De zijgevels van het middendeel zijn evenals de muren van de zijvolumes gesloten. Waardering Het vroeg 20ste-eeuwse hertenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een dierenverblijf in chaletstijl naar ontwerp van de tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer, als onderdeel van de, eveneens door hem ontworpen hertenkamp in de Alkmaarderhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524937
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hertenhuis in Alkmaar

Duivenhok

Prinses Julianalaan 14
Alkmaar
Inleiding DUIVENHOK uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het houten gebouwtje deed oorspronkelijk tevens dienst als onderkomen voor marmotte..

Bejaardenhuis Huize Westerlicht

Prinses Julianalaan 14
Alkmaar
Inleiding BEJAARDENHUIS "Huize Westerlicht" uit 1931-1932 met bijbehorende TUINAANLEG, gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect D. S..

Algemene Begraafplaats

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSTERREIN uit 1829-1830, hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. De oorspronkelijke aanleg van ..

Begraafplaatshek

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK uit 1860, onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. Omschrijving Het circa 2,40 meter hoge he..

Openbare begraafplaats en toegangsgebouw

Westerweg 248
Alkmaar
Openbare Begraafplaats. Toegangsgebouw. Witgepleisterd gebouw met zware kroonlijsten; zuilen en hekwerk in de door een driehoekig fronton be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hertenhuis in Alkmaar