Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Consistoriekamer in Alkmaar

Kerkelijk Gebouw

Laat 78 b
1811EK Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Consistoriekamer

Inleiding De CONSISTORIEKAMER in eclectische trant is in 1871 aan de Kapelkerk (monnr. 7237) gebouwd, ter vervanging van een oudere consistorie. Omschrijving De consistoriekamer heeft een rechthoekige plattegrond en is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn loodrecht op de Laat ligt. De puntgevel aan de Laat (ZW) bevat beganegronds twee vierruits rondboogvensters met in de bovenlichten een tracering van drie- en vierpasmotieven en daarboven een roosvenster. Boven de vensters gepleisterde rondboogvormige profiellijsten op kleine consoles. Een vergelijkbare profiellijst bevindt zich rond het roosvenster. Uiterst rechts in de rechter zijgevel een groot venster met kleine roedenverdeling en links daarvan een paneeldeur. Waardering De consistoriekamer in eclectische trant uit 1871 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Kapelkerk in Alkmaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524922
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Consistoriekamer in Alkmaar

Pand met geverfde lijstgevel

Verdronkenoord 103
Alkmaar
Pand met geverfde lijstgevel; trigliefconsoles op de lijst. Dakkapel met wangstukken. Op de verdieping zesruitsschuifvensters met middenstij..

Pand met geverfde lijstgevel

Verdronkenoord 105
Alkmaar
Pand met geverfde lijstgevel; de lijst voorzien van tandlijst en modillons. Dakkapel met halfronde afsluiting. Zesruitsschuifvensters op de ..

Kapelkerk (O.L. Vrouwe- of St. Janskapel)

Kapelsteeg 3
Alkmaar
Kapelkerk (O.L. Vrouwe- of St. Janskapel). In oorsprong wellicht stichting der Malthezer ridders; het 15e eeuwse gebouw werd in 1536 met dri..

Pand met in cartouches anno 1677 gedateerde trapgevel

Verdronkenoord 101
Alkmaar
PAND met in cartouches Anno 1677 gedateerde trapgevel, waarvan de bekroning, geschraagd door twee vleugelstukken, bestaat uit twee pilastert..

Pakhuis met tuitgevel

Laat 85
Alkmaar
Pakhuis met tuitgevel; top en schouders gedekt door natuurstenen platen. Getoogde ingang met jaartalsteen (1730) als sluitsteen; links en re..

Kaart & Routeplanner

Route naar Consistoriekamer in Alkmaar

Foto's (1)