Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kaaspakhuis in Alkmaar

Gebouw

Houttil 3
1811JL Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1905
Architect: P.N. Leguit


Beschrijving van Kaaspakhuis

Inleiding (Voormalig) KAASPAKHUIS in Art Nouveau-trant, gebouwd in 1905 naar ontwerp van de Alkmaarse architect P.N. Leguit. De jaartalsteen 1647 en de gevelsteen met de boom verwijzen naar bierbrouwerij "De Boom" die op deze plek gevestigd was en waarvan het Biermuseum (Houttil 1) een restant is. Het voormalige kaaspakhuis ligt met de voorgevel aan de Houttil en de achtergevel aan het water van de Voordam in de nabijheid van de kaasmarkt van Alkmaar. Omschrijving Breed pand van vier bouwlagen, opgetrokken uit bruine baksteen met sierbanden van gele baksteen, onder een afgeknot zadeldak met rode geglazuurde tuile du Nordpannen. Het afgeplatte schilddak wordt aan weerszijden afgesloten door afgeknotte tuitgevels. De symmetrisch ingedeelde voor- en achtergevel tellen elk zes vensterassen en zijn voorzien van hoeklisenen die iets boven de daklijst zijn opgemetseld. De vensters, met openslaande onderramen of schuiframen, en de dubbele deuren hebben merendeels een sierroedenverdeling. Boven de gevelopeningen overwegend strekken, boven de vensters in de vierde bouwlaag lateien met een geprofileerde onderrand. De gootlijst is gedeeltelijk gekornist en wordt ondersteund door consoles. De voorgevel aan de Houttil (NW) bestaat uit twee symmetrische geveldelen aan weerszijden van een hoog opgaande middenliseen met sierankers in Art Nouveautrant en een sierbolbekroning. In de middelste vensterassen van beide geveldelen op de begane grond en eerste verdieping dubbele laaddeuren met bovenlicht en in de buitenste vensterassen vensters met openslaande onderramen. Op de tweede en derde verdieping schuifvensters met sierroedenverdeling in de bovenlichten. In de middelste vensterassen zijn de vensters gekoppeld en daartussen bevinden zich de jaartalstenen met 1647 en 1905. De achtergevel aan het Voordam (ZO) heeft dezelfde gevelindeling als de voorgevel maar zonder middenliseen. Op de eerste (verhoogde) bouwlaag dubbele deuren tussen vensters. In het midden van de begane grond een natuurstenen reliƫf, voorstellende een boom in een omlijsting, met in de top een engelenkopje. Op de verdiepingen vensters met sierroedenverdeling, die boven de deuren iets breder zijn uitgevoerd. In de dakschilden aan de voor- en achtergevel bevinden zich vier identieke dakkapellen onder lessenaardak met kruisvensters en geprofileerde daklijst. Tussen de dakkapellen aan de zijde van de Voordam een derde kleinere dakkapel. Waardering Het (voormalige) kaaspakhuis uit 1905 is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als representatief en uitwendig grotendeels gaaf voorbeeld van een voor Alkmaar kenmerkend kaaspakhuis in de trant van de Art Nouveau. Het grote pand heeft tevens situationele waarde door de beeldbepalende ligging bij de kaasmarkt in het centrum van Alkmaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524918
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kaaspakhuis in Alkmaar

Aan drie zijden vrijliggend, fors pakhuis onder twee evenwijdige zadeldaken

Houttil 1
Alkmaar
Aan drie zijden vrijliggend, fors pakhuis onder twee evenwijdige zadeldaken. Aan de Peperstraat een gevel met trapeziumvormige top, waarvan ..

Koning-Willemshuis

Pieterstraat 16
Alkmaar
KONING-WILLEMSHUIS. Vroeg-renaissance trapgevel, gerestaureerd 1896. De gevel is horizontaal geleed door friezen met gebeeldhouwde koppen en..

Pand met lijstgevel

Voordam 3
Alkmaar
Pand met lijstgevel. Op de verdieping negenruitsschuifvensters.

Koetshuis met lijstgevel

Pieterstraat 10
Alkmaar
Koetshuis met lijstgevel; toegang in omlijsting met geblokte pilasters, de omlijsting zet zich voort om het verdiepingsluik met getoogd bove..

Pand met lijstgevel

Voordam 6
Alkmaar
Pand met lijstgevel; de lijst voorzien van rozetten en tandlijst. Getoogde dakkapel met rond venster, roeden in de vorm van pijlen, hijsbalk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)