Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Noordstar in Alkmaar

Gebouw

Gedempte Nieuwesloot 153
1811KS Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1924
Architect: L. Groen en D. Saal


Beschrijving van De Noordstar

Inleiding LOGEGEBOUW in Amsterdamse Schooltrant uit 1924 met bijbehorende CONCIERGEWONING uit 1936, gebouwd in opdracht van de vrijmetselaarsloge "De Noordstar" naar een ontwerp van de architecten L. Groen en D. Saal. In de Tweede Wereldoorlog was de tempelzaal ingericht als drukkerij en na 1945 kreeg de zaal zijn oorspronkelijke bestemming terug. Daartoe vond in 1947 een verbouwing plaats naar ontwerp van L. Groen. De panden zijn onderdeel van de gesloten zuidwestelijke gevelwand langs de Gedempte Nieuwesloot. Omschrijving Het logegebouw bestaat uit twee rechthoekige bouwvolumes van één bouwlaag met zolderverdieping onder mansardedaken met gesmoorde tuile du Nordpannen waarvan de noklijnen evenwijdig aan de straat liggen. Het achterste bouwblok, dat vanaf de straat niet te zien is, bevat de tempelzaal. De brede voorgevel (NO) aan de straatzijde telt links één bouwlaag, terwijl het rechter gedeelte is opgehoogd tot twee bouwlagen. Boven het lage deel is het overstekende dakschild geknikt, het hogere in het dakschild stekende deel is aan de voorzijde plat afgedekt. De voorgevel is gepleisterd en geschilderd, de hoge plint onder de waterlijst van de vensters in een donkere kleur grijs, het bovengedeelte een lichte. Rechts bevindt zich de iets terugliggende entree met deur tussen twee smalle laddervensters. Boven de ingang het teken van de vrijmetselaars: een passer en een winkelhaak. Rechts van de deur is een decoratieve metalen vlaggestokhouder aangebracht. Links in de gevel op de begane grond vier brede vensters met in de bovenlichten een veertienruits roedenverdeling, die behoren bij de ruimte die dient tot voorhof. In het hogere deel treft men op de verdieping links eenzelfde venster als op de begane grond aan en rechts daarvan vier kleine venstertjes met een achtruitsverdeling. De gevel wordt afgesloten door een smalle daklijst. Inwendig is de tempelzaal met spitsboogvormig gewelf en de uitmonstering en detaillering uit 1947 grotendeels gaaf bewaard gebleven. De conciërgewoning telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde tuile du Nordpannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn loodrecht op de straat staat. In de voorgevel (NO) op de begane grond drie rechthoekige vensters en op de verdieping een gebogen erker van vier vensters met glas-in-loodramen in de bovenlichten. Waardering De vrijmetselaarsloge uit 1924/1947 met bijbehorende conciërgewoning is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een logegebouw in Amsterdamse Schoolstijl met gave tempelzaal in een bijzondere op het werk van S. van Ravesteijn geïnspireerde vormgeving uit 1947. De panden zijn beeldbepalend gesitueerd in het centrum van Alkmaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Noordstar in Alkmaar

De Bios, fors hoekpand onder schilddak

Doelenstraat 25
Alkmaar
Fors hoekpand onder schilddak. De brede lijstgevel aan de zijde van de Doelenstraat heeft een fraaie ingangspartij geflankeerd door twee tra..

Wilhelminaschool

Doelenstraat 21
Alkmaar
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de voormalige Christelijke Lagere 'Wilhelminaschool', met aangrenzende CONCIERGEWONING gebouwd in 1903 in Art No..

't Hooge Huys/Princenhof

Sint Laurensstraat 1
Alkmaar
Inleiding KANTOORGEBOUW "Hooge Huys" met bijbehorende CONCIERGEWONING uit 1931 en KANTOORGEBOUW "Princenhof" uit 1933..

Politiebureau

Kerkplein 9
Alkmaar
Inleiding (Voormalig) POLITIEBUREAU uit 1935-1936, gebouwd in de voor het oeuvre van A.J. Kropholler (1882-1973) kenm..

Pand met forse geheel natuurstenen voorgevel, drie traveeën breed, aan weerszijden afgesloten door geblokte lisenen en bekroond door een dorisch ho ..

Langestraat 114
Alkmaar
Pand met forse geheel natuurstenen voorgevel, drie traveeën breed, aan weerszijden afgesloten door geblokte lisenen en bekroond door een do..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Noordstar in Alkmaar

Foto's (1)