Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Burgemeester Wendelaar Lantaarn in Alkmaar

Overig

Koorstraat 4
1811GP Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Burgemeester Wendelaar Lantaarn

Inleiding GEDENKTEKEN, de "Burgemeester Wendelaar Lantaarn", is in 1932 opgericht naar ontwerp van A.J. Kropholler ter gelegenheid van het 12½-jarig ambtsjubileum van burgemeester W. C. Wendelaar en aangeboden door de Alkmaarse bevolking. Het gedenkteken was oorspronkelijk gesitueerd op het Canadaplein in de nabijheid van de St. Laurenskerk en de door Kropholler ontworpen gebouwen aan het Kerkplein en de St. Laurensstraat. In 2000 is het gedenkteken verplaatst van het Canadaplein naar de Koorstraat. Omschrijving Het gedenkteken bestaat uit een 7 meter hoge in kloostermoppen gemetselde taps toelopende vierkante kolom met aan de basis een zitbank en als bekroning een koperen lantaarn. Boven het betonnen basement bestaat de bank uit blokken graniet en daarboven bevindt zich een granieten band met de inscriptie: "Door de burgerij aan burgemeester W.C. Wendelaar. 1 Dec. 1919-1 Juni 1932." Waardering Het gedenkteken uit 1932 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een gedenkteken waarin een zitbank en lantaarn zijn gecombineerd, ontworpen door A.J. Kropholler en gesitueerd in de nabijheid van eveneens door hem ontworpen gebouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524913
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Burgemeester Wendelaar Lantaarn in Alkmaar

Grote of Sint-Laurenskerk

Koorstraat 2
Alkmaar
Nederlands Hervormde GROTE of ST. LAURENSKERK. Een geheel met natuursteen beklede bakstenen kruisbasiliek met zevenzijdige koorsluiting gebo..

Pand bestaande uit een smal voorgedeelte aan de koorstraat en een breder aansluitend gedeelte erachter onder schilddak

Koorstraat 6
Alkmaar
Pand bestaande uit een smal voorgedeelte aan de Koorstraat en een breder aansluitend gedeelte erachter onder schilddak. Lijstgevels; zes- en..

Pand met gerestaureerde trapgevel

Koorstraat 23
Alkmaar
Pand met gerestaureerde trapgevel. De treden gedekt met geprofileerde natuurstenen platen. Negenruitsschuiframen met geprofileerde kozijnen...

Pand met forse geheel natuurstenen voorgevel, drie traveeën breed, aan weerszijden afgesloten door geblokte lisenen en bekroond door een dorisch ho ..

Langestraat 114
Alkmaar
Pand met forse geheel natuurstenen voorgevel, drie traveeën breed, aan weerszijden afgesloten door geblokte lisenen en bekroond door een do..

't Hooge Huys/Princenhof

Sint Laurensstraat 1
Alkmaar
Inleiding KANTOORGEBOUW "Hooge Huys" met bijbehorende CONCIERGEWONING uit 1931 en KANTOORGEBOUW "Princenhof" uit 1933..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)