Burgemeester Wendelaar Lantaarn in Alkmaar

Koorstraat 4
1811GP Alkmaar

Beschrijving van Burgemeester Wendelaar Lantaarn

Inleiding GEDENKTEKEN, de "Burgemeester Wendelaar Lantaarn", is in 1932 opgericht naar ontwerp van A.J. Kropholler ter gelegenheid van het 12½-jarig ambtsjubileum van burgemeester W. C. Wendelaar en aangeboden door de Alkmaarse bevolking. Het gedenkteken was oorspronkelijk gesitueerd op het Canadaplein in de nabijheid van de St. Laurenskerk en de door Kropholler ontworpen gebouwen aan het Kerkplein en de St. Laurensstraat. In 2000 is het gedenkteken verplaatst van het Canadaplein naar de Koorstraat. Omschrijving Het gedenkteken bestaat uit een 7 meter hoge in kloostermoppen gemetselde taps toelopende vierkante kolom met aan de basis een zitbank en als bekroning een koperen lantaarn. Boven het betonnen basement bestaat de bank uit blokken graniet en daarboven bevindt zich een granieten band met de inscriptie: "Door de burgerij aan burgemeester W.C. Wendelaar. 1 Dec. 1919-1 Juni 1932." Waardering Het gedenkteken uit 1932 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een gedenkteken waarin een zitbank en lantaarn zijn gecombineerd, ontworpen door A.J. Kropholler en gesitueerd in de nabijheid van eveneens door hem ontworpen gebouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)