Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatshek in Alkmaar

Graf Begraafplaats

Westerweg 250
1815JK Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Begraafplaatshek

Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK uit 1860, onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. Omschrijving Het circa 2,40 meter hoge hek dat het poortgebouw over een afstand van 60 meter verbindt met de twee dienstwoningen is samengesteld uit witgepleisterde pijlers op een onderlinge afstand van 10 meter, waartussen een lage witgepleisterde bakstenen voeting met een hardstenen bovenrand. De ongeveer 2,60 meter hoge vierkante pijlers zijn voorzien van een hardstenen deksteen in de vorm van een flauwhellend tentdak. Het gietijzeren hek bestaat uit zware, op de voeting rustende spijlen in de vorm van een omgekeerde toorts. De spijlen worden onderaan met elkaar verbonden door een smeedijzeren staaf en bovenin door een omcirkeld eikenblad. Het hekdeel tussen twee pijlers wordt door twee zwaardere hoofdspijlen in drie├źn onderverdeeld. De hoofdspijlen hebben de vorm van een gecanneleerde en door een granaatappel bekroonde zuil voorzien van een kapiteel met bladmotief. Waardering Het begraafplaatshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524911
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaatshek in Alkmaar

Algemene Begraafplaats

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSTERREIN uit 1829-1830, hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. De oorspronkelijke aanleg van ..

Openbare begraafplaats en toegangsgebouw

Westerweg 248
Alkmaar
Openbare Begraafplaats. Toegangsgebouw. Witgepleisterd gebouw met zware kroonlijsten; zuilen en hekwerk in de door een driehoekig fronton be..

Hertenhuis

Hertenkamp/Pr. Bernardln
Alkmaar
Inleiding DIERENVERBLIJF uit 1902 in chaletstijl gebouwd als hertenhuis in het hertenkamp van de Alkmaarder Hout naar ontwerp van de Haarle..

Duivenhok

Prinses Julianalaan 14
Alkmaar
Inleiding DUIVENHOK uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het houten gebouwtje deed oorspronkelijk tevens dienst als onderkomen voor marmotte..

Bejaardenhuis Huize Westerlicht

Prinses Julianalaan 14
Alkmaar
Inleiding BEJAARDENHUIS "Huize Westerlicht" uit 1931-1932 met bijbehorende TUINAANLEG, gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect D. S..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)