Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats in Alkmaar

Graf Begraafplaats

Westerweg 250
1815JK Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1829-1830


Beschrijving van Algemene Begraafplaats

Inleiding BEGRAAFPLAATSTERREIN uit 1829-1830, hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. De oorspronkelijke aanleg van de begraafplaats bestond uit drie eilanden die door waterpartijen van elkaar gescheiden waren: links van de als geloofsscheiding fungerende centrale waterpartij twee kleine ronde eilanden bestemd voor protestanten en in de rechter helft een groot eiland met een ingesnoerde ovaalvorm voor katholieken. N.B. De uit 1950 daterende aula bij de ingang maakt geen deel uit van de bescherming. Omschrijving Op een nagenoeg vierkant terrein van ruim 200 bij 200 meter aangelegde begraafplaats die voorbij het monumentale poortgebouw door een slingerende en diepliggende waterpartij in twee gedeelten wordt gescheiden. In het voor protestanten bestemde linker deel (ZW) zijn de twee ronde eilanden nog herkenbaar, onder meer door geringe hoogteverschillen en de vorm van de waterpartij. Ook hebben beide "eilanden" nog steeds rondom een pad. De oorspronkelijke vorm van het voor katholieken bestemde rechter deel (NO) is minder duidelijk herkenbaar. De aan de centrale waterpartij grenzende zuidrand van dit grafveld heeft nog wel de oorspronkelijke gebogen vorm. De graven binnen de drie eilanden zijn sinds de aanleg in rechte rijen gelegd. Van de twee kneppelbruggen over de centrale waterpartij vormt de voorste de verbinding tussen beide begraafplaatsdelen. Waardering Het begraafplaatsterrein is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar en als kenmerkend voorbeeld van een in Engelse landsschapsstijl ontworpen begraafplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524910
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats in Alkmaar

Begraafplaatshek

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK uit 1860, onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. Omschrijving Het circa 2,40 meter hoge he..

Openbare begraafplaats en toegangsgebouw

Westerweg 248
Alkmaar
Openbare Begraafplaats. Toegangsgebouw. Witgepleisterd gebouw met zware kroonlijsten; zuilen en hekwerk in de door een driehoekig fronton be..

Hertenhuis

Hertenkamp/Pr. Bernardln
Alkmaar
Inleiding DIERENVERBLIJF uit 1902 in chaletstijl gebouwd als hertenhuis in het hertenkamp van de Alkmaarder Hout naar ontwerp van de Haarle..

Duivenhok

Prinses Julianalaan 14
Alkmaar
Inleiding DUIVENHOK uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het houten gebouwtje deed oorspronkelijk tevens dienst als onderkomen voor marmotte..

Bejaardenhuis Huize Westerlicht

Prinses Julianalaan 14
Alkmaar
Inleiding BEJAARDENHUIS "Huize Westerlicht" uit 1931-1932 met bijbehorende TUINAANLEG, gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect D. S..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats in Alkmaar

Foto's (1)