Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatshek in Alkmaar

Graf Begraafplaats

Westerweg bij 107
1800AA Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Begraafplaatshek

Omschrijving Het BEGRAAFPLAATSHEK is boven een lage muur van rode baksteen uitgevoerd als smeedijzeren spijlenhek. De vierkante spijlen hebben een golvend uitlopende top. Het hek wordt gedragen door getorste hoofdspijlen die aangebracht zijn in de betonnen deksteen van de haaks op de genoemde muur staande dwarsmuurtjes. De spijlen direct ter weerszijden van de getorste spijlen worden aan de achterzijde geschoord door een eveneens in de betonnen deksteen verankerde ijzeren schoor die zich bovenaan in tweeën splitst. Ter hoogte van de getorste spijlen wordt het hek bekroond door siersmeedwerk. Rechts van het midden van het hek bevindt een dubbel toegangshek afgehangen aan gemetselde hekpijlers van rode baksteen waalformaat. De twee draaivleugels zijn voorzien van rijk siersmeedwerk in art-nouveaustijl. Ter weerszijden van het dubbele toegangshek bevindt zich een neveningang in de vorm van een enkel draaiend deel voorzien van vergelijkbaar siersmeedwerk en een plaatijzeren banderol waarin Hebreeuwse letters zijn uitgespaard. De vertaling van de Hebreeuwse tekst luidt: "Van stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren". Waardering Het hek in Art Nouveautrant uit 1902 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf bewaard gebleven onderdeel van de Israëlitische begraafplaats (monnr. 7464), gelegen in de Alkmaarderhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524894
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaatshek in Alkmaar

Israelitische begraafplaats van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige waarde

Israelitische Begraafplaats Westerweg
Alkmaar
Israelitische Begraafplaats van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige waarde. Het gedeelte dat van ca. 1744 tot het begin 20e eeu..

Metaarhuis

Westerweg 107
Alkmaar
Omschrijving Op vierkant grondplan (6 x 6 m) opgetrokken METAARHUIS van één bouwlaag onder een tentdak met bitumineuze dekking. De buiten..

Algemene Begraafplaats

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSTERREIN uit 1829-1830, hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. De oorspronkelijke aanleg van ..

Begraafplaatshek

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK uit 1860, onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. Omschrijving Het circa 2,40 meter hoge he..

Hertenhuis

Hertenkamp/Pr. Bernardln
Alkmaar
Inleiding DIERENVERBLIJF uit 1902 in chaletstijl gebouwd als hertenhuis in het hertenkamp van de Alkmaarder Hout naar ontwerp van de Haarle..

Kaart & Routeplanner