Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Metaarhuis in Alkmaar

Graf Begraafplaats

Westerweg 107
1800AA Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Metaarhuis

Omschrijving Op vierkant grondplan (6 x 6 m) opgetrokken METAARHUIS van één bouwlaag onder een tentdak met bitumineuze dekking. De buitenmuren zijn opgetrokken in rode machinale baksteen waalformaat in kruisverband met platvolle voeg en zetten zich boven een getrapt uitgemetselde band voort als een lage borstwering rond het tentdak. De borstwering is aan de bovenzijde afgedekt met zwartgeteerde tegels. Alle vier hoeken zijn voorzien van een overhoekse steunbeer die taps toeloopt en bovenaan door de hoek ingesneden wordt. In het midden van de identieke voor- (NW) en achtergevel (ZO) bevindt zich een dubbele deur beschoten met in dwarsdoorsnede geprofileerde staande delen (elk deel is in het midden gebombeerd en ter weerszijden geribd). De deur in de voorgevel heeft in tegenstelling tot die in de achtergevel een ijzeren grendel. Boven beide deuren wordt de genoemde borstwering en uitkragende band onderbroken door een op drie uitstekende gootklossen rustende houten bakgoot tussen met zwartgeteerde tegels afgedekte muurblokken op lisenen die naar boven toe zich versmallen en naar voren hellen. De lisenen zijn bovenaan voorzien van uitkragend siermetselwerk (invloed Amsterdamse School). Ter weerszijden van beide deuren bevindt zich een klein, hoog in de gevel geplaatst venster voorzien van X-vormige roeden, ondoorzichtig glas en een hardstenen lekdorpel. De identieke en eveneens symmetrische zijgevels tellen beide drie van deze vensters. Alle vensters en deuren worden ontlast door een rollaag. Het interieur is nog grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer een vloer van rode en gele baksteen waarin als hoofdmotief een omcirkelde Davidster. Tegen de noordoostmuur is een witmarmeren gedenkplaat aangebracht met de volgende inscriptie: "1835 5 FEBRUARI 1935 DE N.I. GEMEENTE ALKMAAR AAN DE VER: G.G.W. BIJ HAAR 100 JARIG BESTAAN IN DANK VOOR DE VERFRAAIING VAN DE BEGRAAFPLAATS". Ook de inventaris bestaande uit een oude houten draagbaar, een dito kruiwagen en een grafbekisting is nog aanwezig. Waardering Het metaarhuis in Late Amsterdamse Schooltrant uit 1923 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf bewaard gebleven metaarhuis en als onderdeel van de Israëlitiache begraafplaats gelegen in de Alkmaarderhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524893
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Metaarhuis in Alkmaar

Israelitische begraafplaats van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige waarde

Israelitische Begraafplaats Westerweg
Alkmaar
Israelitische Begraafplaats van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige waarde. Het gedeelte dat van ca. 1744 tot het begin 20e eeu..

Begraafplaatshek

Westerweg bij 107
Alkmaar
Omschrijving Het BEGRAAFPLAATSHEK is boven een lage muur van rode baksteen uitgevoerd als smeedijzeren spijlenhek. De vierkante spijlen heb..

Algemene Begraafplaats

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSTERREIN uit 1829-1830, hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. De oorspronkelijke aanleg van ..

Begraafplaatshek

Westerweg 250
Alkmaar
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK uit 1860, onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. Omschrijving Het circa 2,40 meter hoge he..

Hertenhuis

Hertenkamp/Pr. Bernardln
Alkmaar
Inleiding DIERENVERBLIJF uit 1902 in chaletstijl gebouwd als hertenhuis in het hertenkamp van de Alkmaarder Hout naar ontwerp van de Haarle..

Kaart & Routeplanner

Route naar Metaarhuis in Alkmaar