Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Conciergewoning in Alkmaar

Woonhuis

Westerweg 1
1815DB Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Conciergewoning

Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken CONCIERGEWONING van één bouwlaag onder een met zwartgeglazuurde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de Westerweg. Evenals bij het schoolgebouw zijn de gevels opgetrokken in geelroze baksteen Waalformaat in Vlaams verband met verdiepte voeg en zijn de ramen van staal. De als topgevel uitgevoerde voorgevel (ZW) heeft rechts van het midden een ondiepe rechthoekige erker voorzien van een plat dak en een glaspui met roedenverdeling. Middenboven zijn twee gekoppelde vierruits ramen aangebracht (links een draairaam) met ter weerszijden een vierruits draairaam. De beide zijgevels worden afgesloten door een houten bakgoot op brede klossen. In de aan de Westerweg gelegen linkerzijgevel (NW) bevindt zich rechts een twaalfruits liggend venster. De voordeur links van het midden is bekleed met vertikale, in doorsnede concave rabatschrootjes en voorzien van een kalkstenen deuromlijsting op granieten neuten (de drempel is eveneens van graniet). Voor de deur ligt een in gele machinale baksteen uitgevoerde stoep van twee treden. Ter hoogte van de deur is onderin het dakschild een dakkapel aangebracht met een liggend achtruits raam en een plat dak met gering overstek. De rechterzijgevel (ZO) heeft rechts een achterdeur waarin een staand raam en waarboven een drieruits uitzetraam. Links van de deur bevindt zich een negenruits venster. De dakgoot wordt onderbroken door een rond balkon op stalen U-balken voorzien van een ijzeren spijlenhek. De balkondeur telt acht glaspanelen en vormt met het draairaam rechts hiervan een dakkapel. Bovenin het rechter dakschild staat een rechthoekige schoorsteen in baksteen als genoemd. In de achtergevel (NO) bevindt zich links een drieruits uitzetraam, en op de verdieping rechts een vierruits draairaam en links hiervan twee gekoppelde vierruits ramen (de rechter uitgevoerd als draairaam). INTERIEUR. Het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en bevat onder meer houten vloeren, een schuifdeur met twaalfruits raam tussen de woonkamer en de gang, in het laatstgenoemde ruimte een houten trap met onderaan een kwart en een lattenleuning (evenals bij de trapleuningen in de school zijn deze paarsgewijs geplaatst), en een zolderverdieping voorzien van een hoge borstwering en een beschoten gordingenkap. Waardering De conciërgewoning uit 1939-1940 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het schoolcomplex "Murmellius". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524884
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Conciergewoning in Alkmaar

Murmelliusgymnasium

Bergerhout 1
Alkmaar
Omschrijving L-vormig SCHOOLGEBOUW van twee bouwlagen bestaande uit een lange vleugel langs de Westerweg en een kortere vleugel aan het Ber..

Tuinaanleg

Bergerhout 1
Alkmaar
Omschrijving De TUINAANLEG bestaat onder meer uit lage tuinmuurtjes rond de voortuinen, de trapbordessen, de bloembakken, het verhoogde ter..

Arendshof

Geestersingel 11
Alkmaar
Arendshof. Pand onder dwars schilddak met in blokken gepleisterde lijstgevel; rechts een achthoekige koepel onder tentdak met een arend als ..

Karenhuis

Krelagestraat 1
Alkmaar
Inleiding BEJAARDENHUIS "Karenhuis" uit 1918-1919 in sobere baksteenarchitectuur met bijbehorende TUINMUREN als erfscheiding aan de Leeghwa..

Voormalige jongensschool

Koornlaan 23
Alkmaar
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de voormalige jongensschool uit 1927, behorend tot het rooms-katholiek scholencomplex "Koornlaan". N.B. D..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)