Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinaanleg in Alkmaar

Tuin Park Landgoed

Bergerhout 1
1815DA Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Tuinaanleg

Omschrijving De TUINAANLEG bestaat onder meer uit lage tuinmuurtjes rond de voortuinen, de trapbordessen, de bloembakken, het verhoogde terras en de bestrating langs de achtergevels, de achteringang met rijwielstalling, de ronde vijver achter de conciergewoning, en de pergola langs de zuidzijde van de binnenhof met aan het begin hiervan het uit de binnenstad afkomstige zandstenen poortje (uit 1616) van de Latijnse school. Het verhoogde terras voor openluchtvoorstellingen is betegeld met gele plavuizen. Vanaf het terras leiden gemetselde trappen (gele baksteen) waartussen dito bloembakken naar het brede, met rode tegels bestrate pad rond het nagenoeg driehoekige binnenterrein. Waardering De tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de architectuur- en tuinhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het schoolcomplex "Murmellius". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524883
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinaanleg in Alkmaar

Murmelliusgymnasium

Bergerhout 1
Alkmaar
Omschrijving L-vormig SCHOOLGEBOUW van twee bouwlagen bestaande uit een lange vleugel langs de Westerweg en een kortere vleugel aan het Ber..

Conciergewoning

Westerweg 1
Alkmaar
Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken CONCIERGEWONING van één bouwlaag onder een met zwartgeglazuurde verbeterde Hollandse pa..

Arendshof

Geestersingel 11
Alkmaar
Arendshof. Pand onder dwars schilddak met in blokken gepleisterde lijstgevel; rechts een achthoekige koepel onder tentdak met een arend als ..

Kruithuisje met munitiekelder

Clarissenbolwerk 1
Alkmaar
Kruithuisje met munitiekelder op het Clarissenbolwerk: verdiepingloos vierkant gebouwtje onder tentdak, ingang onder afhang.

Slagerswinkel Schwärzer

Stationsweg 2
Alkmaar
Inleiding SLAGERSWINKEL "Schwärzer" met winkelpui en -interieur uit 1933. Slager P.L.M. Schwärzer liet in dat jaar zijn bestaande winkel ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinaanleg in Alkmaar

Foto's (3)