Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parkzicht in Alkmaar

Woonhuis

Nieuwlandersingel 55
1814CK Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1905
Architect: E. Kalverboer


Beschrijving van Parkzicht

Inleiding HERENHUIS "Parkzicht" uit 1905 is tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Nieuwlandersingel 54, naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit van het complex "Nieuwlandersingel" langs de Singelgracht tegenover het Kennemerpark in Alkmaar. Omschrijving Het herenhuis heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en telt boven een souterrain twee bouwlagen en een zolder onder afgeknot schilddak met gesmoorde geglazuurde Romaanse pannen. De voorgevel is boven het gepleisterde souterrain op opgetrokken in gele strengperssteen, de achtergevel in bruine baksteen. De schuifvensters zijn grotendeels voorzien van een vertikale roedenverdeling in de bovenlichten en gekleurd glas-in-lood in Art Nouveautrant. Boven de vensters segmentbogen van gele verblendsteen met aanzetstukken van grijze (kunst)steen en lateien. De voorgevel telt drie vensterassen waarvan middelste in een verhoogde risaliet met asymmetrische trapgevel, die aan de bovenzijde is voorzien van kantelen met natuurstenen dekplaat. Op de verdieping een dubbele glasdeur met rondboogvormige ramen en een bovenlicht onder latei naar een balkon. Het tweeledige zoldervenster is overeenkomstig de asymmetrische trapgevel getrapt. In de afgesnoten linker vensteras twee schuifvensters boven elkaar met tweeruits bovenlicht en in de rechter vensteras op de bel etage de entree. Een trap van 6 treden leidt naar de oorspronkelijke paneeldeur in Art Nouveautrant onder drieruits bovenlicht. Daarboven een verdiepingvenster met openslaande ramen onder een vierruits bovenlicht en in het dakschild een kleine dakkapel. Aan de achterzijde is de bel etage iets uitgebouwd en bevat links een eenvoudige glasdeur met zijlicht en rechts een brede schuifpui. Op de verdieping een balkon over de hele breedte van de gevel met rechts openslaande glasdeuren onder vijfruits bovenlicht en links een venster met drieruits bovenlicht. Het interieur uit de bouwtijd is grotendeels bewaard gebleven met onder meer de oorspronkelijke plattegrondindeling, en trap, paneeldeuren en ornamentstucplafonds, schouwen en glas-in-loodramen in Art Nouveau trant. Waardering Het herenhuis "Parkzicht" uit 1905 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representant van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect Kalverboer. Het huis heeft situationele waarde als onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" dat zeer beeldbepalend is gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524879
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Parkzicht in Alkmaar

Villa Wilhelmina

Nieuwlandersingel 56
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Villa Wilhelmina" is in 1904-1905 gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit va..

Villa Emma

Nieuwlandersingel 54
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Villa Emma" uit 1905 is tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Nieuwlandersingel 55, naar ontwerp van de arc..

Schoonzicht

Nieuwlandersingel 53
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Schoonzicht" in Art Nouveaustijl uit 1907, tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Hofdijkstraat 2, naar ontw..

Herenhuis 'Marianne'

Nieuwlandersingel 57
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Marianne" uit 1908-1909 in Art Nouveaustijl. Het hoekpand is gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect E. Kalver..

Herenhuis 'Hofdijk'

Hofdijkstraat 2
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Hofdijk" is in 1907 in Art Nouveaustijl gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer, tegelijkertijd met het na..

Kaart & Routeplanner

Route naar Parkzicht in Alkmaar

Foto's (1)