Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Emma in Alkmaar

Woonhuis

Nieuwlandersingel 54
1814CK Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1905
Architect: E. Kalverboer


Beschrijving van Villa Emma

Inleiding HERENHUIS "Villa Emma" uit 1905 is tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Nieuwlandersingel 55, naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit van het complex "Nieuwlandersingel" langs de Singelgracht tegenover het Kennemerpark in Alkmaar. Omschrijving Het herenhuis heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en telt boven een souterrain twee bouwlagen en een zolder onder afgeknot schilddak met gesmoorde kruispannen. De voorgevel is boven het gepleisterde souterrain op decoratieve wijze opgetrokken in rode en gele verblendsteen, de achtergevel is wit gesausd. De schuifvensters zijn grotendeels voorzien van een vertikale roedenverdeling in de bovenlichten en gekleurd glas-in-lood in Art Nouveautrant. Boven de vensters aan de onderzijde getoogde strekken van gele verblendsteen met aanzetstukken van grijze (kunst)steen. De voorgevel telt drie vensterassen waarvan de de brede middelste in een verhoogde gevelpartij met recht gesloten geveltop waarop oorspronkelijke een puntgevel was aangebracht. Op de verdieping een dubbele glasdeur met rondboogvormige ramen en een bovenlicht onder natuurstenen latei naar een houten balkon op consoles. Het rondboogvormige zoldervenster in de geveltop is drieledig. De middelste vensteras wordt geaccentueerd door een gemetselde rondboog van gele strengperssteen. In de afgesnoten linker vensteras twee schuifvensters boven elkaar en in de rechter vensteras op de bel etage de entree. Een trap van 6 treden leidt naar de oorspronkelijke paneeldeur in Art Nouveautrant onder drieruits bovenlicht. Daarboven een verdiepingsvenster met openslaande ramen onder een bovenlicht en in het dakschild een kleine dakkapel onder zadeldakje. Aan de achterzijde is de bel etage iets uitgebouwd en bevat links een eenvoudige glasdeur met zijlicht en rechts een groot venster. Op de verdieping een balkon over de hele breedte van de gevel met rechts openslaande glasdeuren onder vijfruits bovenlicht en links een schuifvenster. INTERIEUR. Het interieur uit de bouwtijd is grotendeels bewaard gebleven met onder meer de oorspronkelijke plattegrondindeling, tochtpui en trap, paneeldeuren en ornamentstucplafonds, schouwen en glas-in-loodramen in Art Nouveau trant. Waardering Het herenhuis "Villa Emma" uit 1905 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representant van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect Kalverboer. Het huis heeft situationele waarde als onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" dat zeer beeldbepalend is gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524878
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Emma
In het midden Villa Emma, links Schoonzicht en rechts Parkzicht
In het midden Villa Emma, links Schoonzicht en rechts Parkzicht
Locatie Nieuwlandersingel, Alkmaar
Coördinaten 52° 38′ NB, 4° 45′ OL
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 1905
Bouwstijl Jugendstil
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524878
Overig
Verdiepingen 1
Architect E. Kalverboer
Detailkaart
Villa Emma
Villa Emma
Lijst van rijksmonumenten in Alkmaar
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Emma is een herenhuis net buiten het centrum van de Nederlandse stad Alkmaar. Het maakt onderdeel uit van het complex "Nieuwlandersingel" waar ook de huizen: Schoonzicht, Parkzicht, Villa Wilhelmina, Herenhuis Marianne en Herenhuis Hofdijk deel van uitmaken. Het complex is tussen 1904 en 1909, Villa Emma zelf in 1905, in de stijl van de jugendstil gebouwd.[1] Op 25 januari 2002 werd Villa Emma aangewezen als rijksmonument, op 10 mei dat jaar werd het gebouw ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 524878. De status werd toegekend omdat de villa het oeuvre van E. Kalverboer representeert. Lokaal is het pand van belang omdat het beeldbepalend is voor de Singelgracht.

Geschiedenis

Begin 20e-eeuw, tussen 1904-1909, liet architect E. Kalverboer tegenover het Kennemerpark aan de Singelgracht in Alkmaar het complex "Nieuwlandersingel" bouwen. Het complex is in de stijl van de jugendstil gebouwd en bestaat uit meerdere panden, waaronder Villa Emma.

Exterieur

De plattegrond van het pand is rechthoekig van vorm, het pand zelf bestaat uit een souterrain met daarboven twee verdiepingen plus een zolder. Het souterrain is gepleisterd, de voorgevel er boven is opgetrokken uit rode en gele verblendstenen in decoratieve patronen, de achtergevel is wit gesausd. Het dak is een afgeknot schilddak, het is een dak dat normaal begint en halverwege plat wordt.

In de bovenlichten boven de schuifvensters is glas in lood aangebracht, dit is in de art nouveaustijl. De vensters zijn verticaal verdeeld. De voorgevel is drie vensterassen breed. De middelste vensteras is breder dan de twee naastgelegen vensterassen en wordt benadrukt door een gemetselde rondboog van gele stenen. De rondboog loopt vanaf de bel-etage tot en met de zolderverdieping. Op de verdieping is een houten balkon aangebracht, de toegang wordt verschaft door een dubbele deur. De ramen in de deur zijn rondboogvormig. Het bovenlicht is onder een natuurstenen latei geplaatst. De gevel boven de middelste ramen is verhoogd met een rechte geveltop. Oorspronkelijk was de gevel niet recht gesloten, maar stond er een puntgevel op.

Op de zolderverdieping is een rondboogvormig venster aangebracht, dit is verticaal in drie delen gedeeld. Het middelste venster heeft een bovenlicht. In het dak boven de ingangspartij is een kleine dakkapel onder zadeldak geplaatst.

Aan de achterzijde is de bel-etage uitgebreid. De verdieping heeft over de volle breedte een balkon.

Interieur

Uit de tijd van de bouw stamt de kamerindeling, ook de stucplafonds, paneeldeuren, schouwen en glas in loodramen zijn nog origineel.


Monumenten in de buurt van Villa Emma in Alkmaar

Schoonzicht

Nieuwlandersingel 53
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Schoonzicht" in Art Nouveaustijl uit 1907, tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Hofdijkstraat 2, naar ontw..

Parkzicht

Nieuwlandersingel 55
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Parkzicht" uit 1905 is tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Nieuwlandersingel 54, naar ontwerp van de arch..

Villa Wilhelmina

Nieuwlandersingel 56
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Villa Wilhelmina" is in 1904-1905 gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit va..

Herenhuis 'Hofdijk'

Hofdijkstraat 2
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Hofdijk" is in 1907 in Art Nouveaustijl gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer, tegelijkertijd met het na..

Herenhuis 'Marianne'

Nieuwlandersingel 57
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Marianne" uit 1908-1909 in Art Nouveaustijl. Het hoekpand is gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect E. Kalver..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Emma in Alkmaar

Foto's (1)