Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoonzicht in Alkmaar

Woonhuis

Nieuwlandersingel 53
1814CK Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1907
Architect: E. Kalverboer


Beschrijving van Schoonzicht

Inleiding HERENHUIS "Schoonzicht" in Art Nouveaustijl uit 1907, tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Hofdijkstraat 2, naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit van het complex "Nieuwlandersingel" langs de Singelgracht tegenover het Kennemerpark in Alkmaar. Omschrijving Het herenhuis heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en telt boven het souterrain twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een afgeknot schilddak met aan de voorzijde rode tuiles du Nord en aan de achterzijde gesmoorde pannen. De voorgevel is opgetrokken in gele verblendsteen, de achtergevel in bruine baksteen. De schuifvensters onder lateien van grijze (kunst)steen zijn deels nog voorzien van de oorspronkelijke kleine roedenverdeling in de bovenlichten. De voorgevel telt drie vensterassen, waarvan de middelste is verhoogd tot een recht gesloten topgevel met hoeklisenen die worden bekroond natuurstenen blokken. In de middelste vensteras op de verdieping openslaande deuren naar een klein balkon met gemetselde balustrade op consoles. In de geveltop een zoldervenster met kleine roedenverdeling in het bovenlicht. De linker vensteras bevindt zich in een afgesnoten geveldeel. De rechter vensteras bevat op de bel etage de verdiepte entree in getoogd portiek. Een trap van 6 treden leidt naar de oorspronkelijke paneeldeur in Art Nouveau trant. Boven de portiek een gevelsteen met de naam en op de verdieping een venster met openslaande ramen en kleine roedenverdeling in het bovenlicht. Rechts van de topgevel een later toegevoegde grote dakkapel. In de achtergevel op de bel etage een dubbele glasdeur met zij- en bovenlichten en links een eenvoudige glasdeur en venster. Op de verdieping rechts een openslaande deur naar balkon en daarboven een zoldervenster. Links boven elkaar twee rondboogvormige traplichten. Waardering Het herenhuis "Schoonzicht" uit 1907 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representant van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect Kalverboer. Het huis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" dat zeer beeldbepalend is gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524877
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoonzicht in Alkmaar

Villa Emma

Nieuwlandersingel 54
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Villa Emma" uit 1905 is tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Nieuwlandersingel 55, naar ontwerp van de arc..

Herenhuis 'Hofdijk'

Hofdijkstraat 2
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Hofdijk" is in 1907 in Art Nouveaustijl gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer, tegelijkertijd met het na..

Parkzicht

Nieuwlandersingel 55
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Parkzicht" uit 1905 is tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Nieuwlandersingel 54, naar ontwerp van de arch..

Villa Wilhelmina

Nieuwlandersingel 56
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Villa Wilhelmina" is in 1904-1905 gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit va..

Herenhuis 'Marianne'

Nieuwlandersingel 57
Alkmaar
Inleiding HERENHUIS "Marianne" uit 1908-1909 in Art Nouveaustijl. Het hoekpand is gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect E. Kalver..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)