Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aula Algemene Begraafplaats in Maarssen

Gebouw

Straatweg 27
3603CV Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1930 circa 1930 1930 circa
Architect: P.J. Vermaak


Beschrijving van Aula Algemene Begraafplaats

Inleiding Omstreeks 1930 in expressionistische stijl gebouwde AULA op de grens van de Algemene Begraafplaats en de RK begraafplaats van Maarssen. De aula is qua type verwant aan een exemplaar uit 1927, ontworpen door P.J. Vermaak, op de Algemene Begraafplaats van Bilthoven. De aula is gelegen op de middenas, bij de hoofdentree van de in 1828 gestichte begraafplaats. Deze entree is gesitueerd aan de zuidoostzijde, aan de Straatweg langs de rivier de Vecht. Tegen de noordzijde van de aula is later (XXB) een aanbouw gezet van hout en glas. Omschrijving De aan de Straatweg op de Algemene Begraafplaats gelegen vrijstaande aula is opgetrokken op een achthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een leien gedekt koepeldak. De gevels zijn uitgevoerd met een trasraam van grauwe baksteen en daarboven opgetrokken in rode steen in kruisverband. In de verdiept liggende gevelvelden zijn twee hooggeplaatste gekoppelde liggende glas-in-loodvensters aangebracht. De vensters zijn in het midden uitgevoerd met een kruismotief. De voorgevel of zuidgevel bevat een dubbele deur. Alternerend is in het koepeldak in vier zijden een dakkapel aangebracht. Het interieur is uitgevoerd met houten banken met verticale hoekelementen. De oorspronkelijke houten kapconstructie is aan het zicht onttrokken door een later aangebracht plafond. Waardering Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een aula in expressionistische stijl uit 1927. Van cultuurhistorische waarde als relict van de funeraire cultuur. Tevens van ensemblewaarde vanwege de ligging op de Algemene Begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524873
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Begraafplaatsen aan de Straatweg kan verwijzen naar:


Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Begraafplaatsen aan de Straatweg inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Begraafplaatsen aan de Straatweg en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Aula Algemene Begraafplaats in Maarssen

Leeuw en Vecht, buitenplaats

Straatweg 23
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Landhuis Leeuw en Vecht" Fraai landhuis met tuin.

Leeuwenvecht, tuinkoepel

Straatweg 23
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Nieuwe Vecht. Veelhoekige grote koepel, witgepleisterd met gebogen dak, 18e eeuw (naast een gepleisterd huis gelegen).

Goudestein, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op vierkante grondslag, overkapt met een omgaand zadeldak, dat een centraal gelegen za..

Goudestein, historische tuin en park

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de aanleg van Goudestein is nog een belangrijk element bewaard, dat aan de tijd van het park in landscha..

Goudestein, hekwerk van de oprijlaan

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK OP BAKSTENEN DAM. Dubbel smeedijzeren hek uit ca. 1755 omgeven door een getoogde smeedijzeren omlijsting met voluutvormige ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aula Algemene Begraafplaats in Maarssen

Foto's (1)