Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gymnastiekzaal in Maarssen

Overig

Gaslaan 12
3603CN Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Gymnastiekzaal

Inleiding Aan de Gaslaan, tussen het Groene Kruisgebouw en de brandweerkazerne en tegenover een kerk uit dezelfde periode gelegen vrijstaande GYMNASTIEKZAAL, gebouwd in 1931 in de stijl van het traditionalisme. Het gebouw is vermoedelijk een ontwerp van gemeente-architect Wijnstra. Het bijbehorende schoolgebouw aan de Gaslaan is afgebroken. De bovenverdieping van het gebouw bevatte oorspronkelijk twee klaslokalen. Voor de gymnastiekzaal bevindt zich aan de straatzijde een laag muurtje met een hek van ronde buisprofielen. Omschrijving De met de nokrichting haaks op de Gaslaan gelegen gymnastiekzaal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een steil, met rode verbeterde pannen gedekt zadeldak. De dakschilden worden doorbroken door twee reeksen, op ongelijke hoogte aangebrachte dakkapellen met overstekende goten en vensters met kruisroeden tussen horizontale rabatdelen. De gevels zijn boven een trasraam van grauwe baksteen opgetrokken uit een lichtere kleur baksteen. De toppen van de gevels zijn uitgevoerd in grauwe baksteen. De voorgevel aan de Gaslaan is een symmetrisch ingedeelde puntgevel met in het midden de hoofentree, bestaande uit een dubbele stolpdeur met ruiten met roeden, onder een houten overstek waarboven een drielichts bovenlicht met kruisroeden. De entreepartij heeft een omlijsting van travertijn en afgewerkt met groen marmeren voeten en consoles. Aan weerszijden bevindt zich een venster met kruisroeden en bovenlicht met een dorpel van travertijn. Boven de entree is een groot rechthoekig stalen venster gezet met roedenverdeling en uitstekende travertijnen latei. In de top bevindt zich een ruitvormig venster. De rechter zijgevel bevat tien grote stalen vensters met roedenverdeling, geblindeerd met matglas en voorzien van klepramen. De linker zijgevel en de achtergevel zijn nagenoeg blind. In de achtergevel is in de top een ruitvormig venster gezet. Het interieur is grotendeels oorspronkelijk. Rechts van de gang bevinden zich twee kleedkamers met douches. Links bevinden zich toiletten. De kleedkamers zijn uitgevoerd met grijze en witte tegels en houten bankjes met snijwerk. De gymnastiekzaal is uitgevoerd met klimrekken, ringen en touwen en heeft een aparte bergruimte voor de bokken en ander materialen. De zaal wordt geleed door de laag doorlopende gebogen kapspanten. De muren hebben een lambrizering van gemetalliseerd beton. Waardering Gymnastiekzaal van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaarde vrijstaande gymnastiekzaal met opvallende detailleringen van vensters, gevels en entree alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde door de functie van het gebouw als vrijstaande gymnastiekzaal. Tevens van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Gaslaan terzijde van het Groene Kruisgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524870
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gymnastiekzaal in Maarssen

Open Hof

Kerkweg 20
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Aardig 19e eeuws huis met overstekend dak en gesneden daklijst; topgevel.

Zaalkerkje opgericht door de Doleantie

Kerkweg 14
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In 1892 in eclectische trant gebouwde Gereformeerde KERK van het type zaalkerk. De kerk was tot voor kort in gebruik als fotostud..

Woonhuis/winkel een geheel vormend met het aangrenzende huis

Bolensteinsestraat 1
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Laag huis van goede verhoudingen. Zadeldak eindigend in topgevels. Dakkapel. Rechterdeel onderkelderd. XVIII.

Vijzelhove

Bolensteinseweg 5
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Begin 1900 gebouwd DUBBEL WOONHUIS `Vijzelhove', opgetrokken in neo-Hollandse renaissancestijl. Het opschrift op de luifel: `Jan ..

Richmond

Kerkweg 10
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Fraai gepleisterd herenhuis met rechte kroonlijst. Fraaie raamomlijstingen, deur met amandelvormig motief Louis XVI. Links (nr 12) een vleug..

Kaart & Routeplanner