Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op Burenbrug in Maarssen

Weg En Waterwerk

Straatweg 8
3604BB Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1932
Architect: Rijkswaterstaat, bruggenbureau


Beschrijving van Op Burenbrug

Inleiding De in 1932 ontworpen VERKEERSBRUG, genaamd de Opburenbrug is ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat in de toenmalige rijksweg A2, thans Amsterdamsestraatweg, ter vervanging van een ophaalbrug over de sluis tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht. De brug is de eerste van het type `verstijfde buigingsboogbrug' en de oudste nog bestaande betonboogbrug met laaggelegen rijvloer. Bovendien is er sprake van een scheve kruising en kon door de te verwachten druk op de sluiskolk geen aardebaan worden aangelegd ten behoeve van de aanbruggen. Omschrijving De over de sluis tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht, aan de Straatweg gelegen verkeersbrug is vervaardigd uit gewapend beton en staal. De brug bestaat uit twee paraboolvormige hoofdliggers met een dagwijdte van 34 meter, die met elkaar zijn verbonden door een raster van betonvlechtwerk. Ze lopen bij de geboorten uit en de brug steunt op stalen pijlers die in beton zijn gevat. Aan elke boog zijn verticale stalen H-profielen bevestigd. Deze dragen een horizontale betonnen verstijvingsligger, die boven de rijvloer uitsteekt en waaraan dwars horizontale balken hangen met daartussen het wegdek, dat zeven meter breed is. Ernaast bevindt zich een fietsstrook van twee meter een voetgangersstrook van één meter, afgezet met een hekwerk met ronde profielen, aan de uiteinden eindigend in krulwerk. Het hekwerk wordt voortgezet langs de twee aanbruggen, die elk 29 meter lang zijn. De aanbruggen zijn zelfstandige plaatconstructies, in de langsrichting ondersteund door twee betonwanden die aan de binnenzijde van betonkolommen zijn voorzien. Waardering Verkeersbrug van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als oudste bewaarde voorbeeld van een betonnen boogbrug met verstijvingsbalk en laaggelegen rijvloer, ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat. Van situationele waarde in relatie tot het sluiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524864
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Op Burenbrug
Op Burenbrug met op de achtergrond het Amsterdam-Rijnkanaal
Op Burenbrug met op de achtergrond het Amsterdam-Rijnkanaal
Algemene gegevens
Locatie Maarssen
Overspant Sluis tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 524864
Bouw
Bouwperiode 1932 (ontwerp)
Gebruik
Weg Straatweg
Architectuur
Type verstijfde buigingsboogbrug
Architect(en) Bruggenbureau van Rijkswaterstaat
Materiaal gewapend beton/staal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Op Burenbrug of Opburenbrug is een brug in de Nederlandse plaats Maarssen.

De boogbrug is een rijksmonument en hij is in 1932 ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat. De bouw ving nog dat jaar aan waarbij gewapend beton en staal zijn toegepast voor de constructie. De ligging is bij het sluiscomplex dat het Amsterdam-Rijnkanaal met de rivier de Vecht verbindt. Over de brug loopt de Straatweg.

De brug is niet beweegbaar maar kende een voorganger in de vorm van een ophaalbrug die gebouwd was rond 1891 toen onder meer ook het kanaal en de sluis werden aangelegd.Monumenten in de buurt van Op Burenbrug in Maarssen

Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De ten oosten van en haaks op het Amsterdam-Rijnkanaal en evenwijdig ten noorden van de rivier de Danne gel..

Vechtsluis: houten schottenbalkloods met bakstenen voet

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 Ten oosten van de sluiswachterswoning aan de Straatweg gelegen vrijstaande houten SCHOTTENBALKLOODS van é..

Vechtsluis: schutsluis

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 De ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de rivier de Vecht gelegen SCHUTSLUIS is in 18..

Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

straatweg 8
maarssen (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 25. Dubbele Sluiswachterwoning. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING als onderkomen van (de gezinnen v..

Vechtsluis: schutsluis

straatweg 8
maarssen (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 25. Schutsluis/Waterinlaat (Vechtsluis). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUTSLUIS / WATERINLAAT (Vechtsluis) als gecombineer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Op Burenbrug in Maarssen

Foto's (3)