Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredegoed, wagenschuur in Tienhoven

Boerderij

Heuvellaan 5
3612BA Tienhoven (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1906
Architect: W. van Vreeswijk


Beschrijving van Vredegoed, wagenschuur

Omschrijving complexonderdeel 2 De in 1906 naar ontwerp van W. van Vreeswijk gebouwde wagenschuur is gelegen aan de linkerzijde van de boerderij, met de nokrichting evenwijdig aan, doch met de gevel iets teruggelegen ten opzichte hiervan en aan de andere zijde van het oprijpad. Het gebouw is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met wolfeind en piron. De bouwstijl en het materiaalgebruik komen overeen met de boerderij. De kap is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De voorgevel is deels voorzien van geglazuurde groene stenen en sierankers. De voorgevel of zuidwestgevel is symmetrisch van indeling met in het midden een houten dubbele deur met schuingeplaatste en rechte delen. Boven de deur is een segmentboogvormig bovenlicht met straalsgewijs geplaatste roeden. Ter weerszijden zijn twee rondboogvensters met ruitvormige roeden geplaatst. De top bevat een luik onder segmentboog met een boogveld gevuld met gele en rode tegels in een ruitvormig patroon. Ter weerszijden zijn smalle rondboogvensters gezet. De rechterzijgevel bevat een tweetal opgeklampte deuren met bovenlicht en een drietal gietijzeren getoogde stalvensters. De symmetrisch ingedeelde achtergevel bevat in het midden een deur met bovenlicht en ter weerszijden een mestdeur, allen onder strek. In de top is een luik met rondboogvormig bovenlicht geplaatst. De windveer is voorzien van een bewerkte makelaar. De linkerzijgevel bevat een viertal gietijzeren rondboogvormige stalvensters, afgewisseld met een drietal houten luiken en een deur. Waardering complexonderdeel 2 De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard en herkenbaar voorbeeld van een wagenschuur uit begin XX, die qua stijl aansluit bij de boerderij. Alsmede van functionele waarde in relatie tot de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524855
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vredegoed
Tienhoven-vredegoed.jpg
Locatie Tienhoven, Heuvellaan 5-7
Oorspr. functie boerderij/woonhuis
Start bouw 1906
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 524853
Architect W. van Vreeswijk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Vredegoed is een monumentale boerderij in het Nederlandse dorp Tienhoven, gemeente Stichtse Vecht.

De langhuisboerderij met voorhuis is in 1906 gebouwd naar ontwerp van W. van Vreeswijk om een melkveebedrijf annex kaasmakerij te huisvesten. Op het erf staan tevens nog uit die tijd een wagenschuur en ijzeren toegangshek. In het gehele ontwerp zijn jugendstilelementen toegepast. Al deze delen zijn gewaardeerd als rijksmonument.

Het Streekmuseum Vredegoed is hier tevens gevestigd. Het biedt via lokale voorwerpen een overzicht van onder meer het wonen en werken omstreeks 1900 in Tienhoven en omgeving .

Externe linksMonumenten in de buurt van Vredegoed, wagenschuur in Tienhoven

Vredegoed, langhuisboerderij

Heuvellaan 5
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De haaks op de Heuvellaan gelegen deels onderkelderde boerderij van het langhuistype is opgetrokken op een ..

Vredegoed, toegangshekwerk

Heuvellaan 5
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het op de vaste brug over de sloot, voor het erf van de boerderij geplaatste toegangshek is omstreeks 1906 ..

Dwarshuisboerderij met tuinhuis/theekoepel

Heuvellaan 1
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding BOERDERIJ MET THEEKOEPEL, gebouwd in 1902, van het type dwarshuisboerderij. De boerderij Zwanenburg te Westbroek zou als voorbeel..

De Trouwe Waghter

Dwarsdijk 12
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Molen "De Trouwe Wachter". Wipwatermolen, gebouwd ca. 1835, gerestaureerd 1970.

Stuw

Dwarsdijk 12
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Vroeg 20e eeuwse stuw, geheel in hout uitgevoerd, met verhoogd juk, spil, afdak en handwiel en met kettingen verbonden schot in houten sponn..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vredegoed, wagenschuur in Tienhoven

Foto's (3)