Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vechtsluis: schutsluis in Maarssen

Weg En Waterwerk

Straatweg 8
3604BB Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Vechtsluis: schutsluis

Omschrijving complexonderdeel 2 De ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de rivier de Vecht gelegen SCHUTSLUIS is in 1890 aangelegd in opdracht van Waterstaat. De kanaalsluis is gebouwd als dubbelkerende sluis met puntdeuren. In geopende toestand bevinden de houten deuren met ijzeren gehengen zich in de deurkassen, die in de gemetselde wanden van de sluishoofden zijn uitgespaard. Het tweede en vierde stel deuren -gerekend vanaf het kanaal-zijn in 1969 vernieuwd. Op de deuren zijn smeedijzeren hekjes aangebracht met gebogen uiteinden. Constructief belangrijke onderdelen van de sluishoofden zijn uitgevoerd in beton. Vijf van de acht bewegingsmechanismen zijn aanwezig. Tussen de sluishoofden bevinden zich met basalt gedekte taluds. Het zuidelijke talud heeft een houten trapje. Aan de oostzijde van de sluis bevindt zich de sluiswachterwoning. Waardering complexonderdeel 2 De sluis uit 1891 is van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis als redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een dubbelkerende sluis gelegen bij de bijbehorende sluiswachterswoning, gebouwd in opdracht van Waterstaat, en vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van en herinnering aan de geschiedenis van het kanaal en de waterverbinding met de Vecht. De sluis heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de ruimtelijk-functionele relatie met dit kanaal, de rivier de Danne en de sluiswachterswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524852
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vechtsluis
Deel van het sluiscomplex richting de Vecht
Deel van het sluiscomplex richting de Vecht
Algemene gegevens
Locatie Maarssen
Waterweg(en) Amsterdam-Rijnkanaal en Vecht
Bouw
Bouwperiode ca. 1891
Architectuur
Type schutsluis
Architect(en) Bureau van Waterstaatsarchitectuur P.H. Kemper
Bijzonderheden rijksmonumentaal complex
Op Burenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Vechtsluis is een sluiscomplex dat het Amsterdam-Rijnkanaal met de rivier de Vecht verbindt bij de Nederlandse plaats Maarssen.

De schutsluis is rond 1891 in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd in een tijd dat ook (de voorloper van) het Amsterdam-Rijnkanaal is ontstaan. De sluis is vandaag de dag gewaardeerd als rijksmonument.[1] Van dezelfde waarde en uit dezelfde tijd zijn ook op deze locatie een bijbehorende dubbele sluiswachterswoning en een schottenbalkloods.[2] De Op Burenbrug over het zuidelijk deel van de schutsluis dateert uit circa 1932.

Noten

  1. Onder monumentnummer 524852.
  2. Onder monumentnummers 524850 en 524851.

Monumenten in de buurt van Vechtsluis: schutsluis in Maarssen

Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De ten oosten van en haaks op het Amsterdam-Rijnkanaal en evenwijdig ten noorden van de rivier de Danne gel..

Vechtsluis: houten schottenbalkloods met bakstenen voet

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 Ten oosten van de sluiswachterswoning aan de Straatweg gelegen vrijstaande houten SCHOTTENBALKLOODS van é..

Op Burenbrug

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding De in 1932 ontworpen VERKEERSBRUG, genaamd de Opburenbrug is ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat in de toenmalig..

Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

straatweg 8
maarssen (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 25. Dubbele Sluiswachterwoning. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING als onderkomen van (de gezinnen v..

Vechtsluis: schutsluis

straatweg 8
maarssen (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 25. Schutsluis/Waterinlaat (Vechtsluis). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUTSLUIS / WATERINLAAT (Vechtsluis) als gecombineer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vechtsluis: schutsluis in Maarssen

Foto's (1)