Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vechtsluis: houten schottenbalkloods met bakstenen voet in Maarssen

Weg En Waterwerk

Straatweg 8
3604BB Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1891
Architect: Bureau van P.H.Kemper


Beschrijving van Vechtsluis: houten schottenbalkloods met bakstenen voet

Omschrijving complexonderdeel 3 Ten oosten van de sluiswachterswoning aan de Straatweg gelegen vrijstaande houten SCHOTTENBALKLOODS van één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met flauwe dakhelling, gedekt met gesmoorde kruispannen. De loods heeft een bakstenen voet en is opgetrokken uit verschillende soorten houten delen. De kopse voorgevel of zuidgevel is symmetrisch en bevat in het midden een dubbele deur van verticale houten delen. Ter weerszijden bevinden zich horizontale gepotdekselde houten delen. Het verticale beschot van de topgevel steekt iets over. De houten boeiborden worden bekroond door een makelaar. De achtergevel is identiek aan de voorgevel. De beide zijgevels bestaan uit een houtskelet met stijlen en regels. Van binnen is het skelet betimmerd met verticale delen waartussen spleten zijn gelaten. De vakken van het skelet zijn op een aantal plaatsen voorzien van ruit- of kruisvormig geplaatste delen. Waardering complexonderdeel 3 De schottenbalkloods uit omstreeks 1891 is van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis als gaaf bewaard voorbeeld van een schottenbalkloods, gelegen bij de bijbehorende sluiswachterswoning en de Vechtsluis, gebouwd in opdracht van Waterstaat naar ontwerp van het bureau van Waterstaatsarchitectuur P.H. Kemper. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van en herinnering aan de geschiedenis van het kanaal en de waterverbinding met de Vecht. De schottenbalkloods is van ensemblewaarde vanwege de ligging de ruimtelijk-functionele relatie met de complexonderdelen, het Amsterdam-Rijnkanaal en de rivier de Vecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524851
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vechtsluis
Deel van het sluiscomplex richting de Vecht
Deel van het sluiscomplex richting de Vecht
Algemene gegevens
Locatie Maarssen
Waterweg(en) Amsterdam-Rijnkanaal en Vecht
Bouw
Bouwperiode ca. 1891
Architectuur
Type schutsluis
Architect(en) Bureau van Waterstaatsarchitectuur P.H. Kemper
Bijzonderheden rijksmonumentaal complex
Op Burenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Vechtsluis is een sluiscomplex dat het Amsterdam-Rijnkanaal met de rivier de Vecht verbindt bij de Nederlandse plaats Maarssen.

De schutsluis is rond 1891 in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd in een tijd dat ook (de voorloper van) het Amsterdam-Rijnkanaal is ontstaan. De sluis is vandaag de dag gewaardeerd als rijksmonument.[1] Van dezelfde waarde en uit dezelfde tijd zijn ook op deze locatie een bijbehorende dubbele sluiswachterswoning en een schottenbalkloods.[2] De Op Burenbrug over het zuidelijk deel van de schutsluis dateert uit circa 1932.

Noten

  1. Onder monumentnummer 524852.
  2. Onder monumentnummers 524850 en 524851.

Monumenten in de buurt van Vechtsluis: houten schottenbalkloods met bakstenen voet in Maarssen

Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De ten oosten van en haaks op het Amsterdam-Rijnkanaal en evenwijdig ten noorden van de rivier de Danne gel..

Vechtsluis: schutsluis

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 De ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de rivier de Vecht gelegen SCHUTSLUIS is in 18..

Op Burenbrug

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding De in 1932 ontworpen VERKEERSBRUG, genaamd de Opburenbrug is ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat in de toenmalig..

Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

straatweg 8
maarssen (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 25. Dubbele Sluiswachterwoning. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING als onderkomen van (de gezinnen v..

Vechtsluis: schutsluis

straatweg 8
maarssen (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 25. Schutsluis/Waterinlaat (Vechtsluis). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUTSLUIS / WATERINLAAT (Vechtsluis) als gecombineer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vechtsluis: houten schottenbalkloods met bakstenen voet in Maarssen