Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning in Maarssen

Straatweg 8
3604BB Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)

Architect: Bureau van P.H.Kemper

Beschrijving van Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

Omschrijving complexonderdeel 1 De ten oosten van en haaks op het Amsterdam-Rijnkanaal en evenwijdig ten noorden van de rivier de Danne gelegen dubbele sluiswachterswoning uit 1891 is in baksteen (in kruisverband met spouw, met uitgemetseld trasraam en knipvoeg) opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het vrijstaande, deels onderkelderde bouwvolume bestaat uit één bouwlaag met een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak. In beide dakvlakken bevindt zich een gemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door gecementeerde en wit geschilderde banden en hoekstenen. De rechtgesloten vensters en deur in de eerste bouwlaag zijn uitgevoerd met boogvelden met meerkleurig siermetselwerk onder een rondboogvormige ontlastingsboog met gecementeerde blokken en sluitstenen. De houten T-schuiframen hebben natuurstenen lekdorpels en houten paneelluiken. De zesassige, symmetrisch ingedeelde voorgevel (westzijde) bevat twee entrees met natuurstenen stoep, strokendeur met smeedijzeren hang- en sluitwerk en bovenlicht. Aan weerszijden van elke entree is een venster gezet. De langsgevels worden afgesloten door een fries van uitkragend siermetselwerk en uitgemetselde gootklossen met daartussen een meerkleurige reeks van (gele) kruisvormen met daarboven een geprofileerde houten gootlijst. De kopgevels (zuid- en noordgevel) zijn trapgevels met gestucte geprofileerde dekplaten. In iedere topgevel bevindt zich een gemetselde, uitkragende gevelmakelaar met een segmentboogvormig fronton ter bekroning. Aan de zuidzijde is hierop een smeedijzeren windvaan aangebracht. De gevel bevat één venster en in de top bevindt zich een rechtgesloten venster met hanekam en een houten stolpraam. Aan de zuid zijde is dit raam vervangen. Er zijn smeedijzeren sierankers toegepast. De achtergevel bevat in het midden twee vensters. Links en rechts is tegen deze gevel een aanbouw gezet onder lessenaardak. Deze heeft aan de buitenzijde een deur en aan de binnenzijde een klein venster. De oostgevel van de aanbouw is blind. Het gemetselde patroon onder de gootlijst is identiek aan dat van de voorgevel, bij de achtergevel is de gele verblendsteen niet toegepast. De indeling van het interieur is deels gewijzigd. In het interieur is in de westelijke woning een kelder aanwezig. De kapconstructie is oorspronkelijk. Achter het pand bevindt zich een dubbel schuurtje uit 1891 met tuitgevels en een luik in de topgevel. Waardering complexonderdeel 1 Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een dubbele sluiswachterswoning uit 1891 in Neo-Hollandse Renaissance-stijl, gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat, en als uitdrukking van en herinnering aan de geschiedenis van het Merwedekanaal. De woning heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex en vanwege de beeldbepalende ligging aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht en de ruimtelijk-functionele relatie met dit kanaal, de rivier de Vecht en de sluis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)