De reizende man, paardenstal met koetshuis, en hooischuur in Maarssen

Abel Tasmanlaan 3
3603GC Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)

Architect: E.G. Wentink

Beschrijving van De reizende man, paardenstal met koetshuis, en hooischuur

Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de Straatweg, ten oosten van de boerderij `De Reizende Man' gelegen PAARDENSTAL annex koetshuis en schuur uit 1912/13 is opgetrokken in een eenvoudige traditionele stijl, aansluitend bij de architectuur van de boerderij. De éénlaags schuur is op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen onder afgewolfd zadeldak, gedekt met rode Tuile de Nord en op de nokhoeken voorzien van pirons. De gevels zijn voorzien van muurankers en uitgevoerd met vlechtingen en bloktandlijsten en segmentbogen boven de deuren en de vensters. De kozijnen zijn van hout. De voorgevel of zuidwestgevel, gelegen aan de zijde van de boerderij en de Abel Tasmanlaan, heeft links van het midden getoogde dubbele inrijdeuren met links een gietijzeren stalraam en rechts een getoogde deur. De achtergevel aan de zijde van de Straatweg heeft een dichtgezette opening die oorspronkelijk inrijdeuren bevatte. Links bevindt zich een roedenvenster, rechts een gietijzeren stalvenster. De kopse noordwestgevel heeft twee getoogde ijzeren vensters met luiken in de eerste bouwlaag en twee schuifvensters met luik in de top. De kopse zuidoostgevel bevat een gietijzeren stalvenster, een deur met bovenlicht, een roedenvenster en in de top twee schuifvensters met luik. Waardering complexonderdeel 2 De paardenstal annex koetshuis van de boerderij `De Reizende Man' is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een bakstenen stal in traditionele stijl alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, detaillering en het materiaalgebruik. Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de voormalige pachtboerderij 'De Reizende Man', alsmede vanwege de functionele, ruimtelijke en stedenbouwkundige waarde van het object in relatie tot de boerderij en de Straatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)