Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werk bij Maarsseveen, aardwerk in Maarssen

Militair Object

Herenweg 3
3602AM Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1881


Beschrijving van Werk bij Maarsseveen, aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1880-1881 stammende AARDWERK van het Werk bij Maarsseveen bestaat uit een terrein met een rechthoekige hoofdopzet met afgeschuinde hoeken en aan de noordzijde een eenvoudig bastion. Het terrein is rondom omgeven door een gracht en een buitenfort. Op een door water omgeven perceel in het noordwesten bevindt zich de fortwachterswoning, die buiten de bescherming valt Het terrein is voor het grootste deel onbeplant. Het fort is toegankelijk middels een aan de zuidzijde over de gracht geplaatste brug. Op het fort bevindt zich aan de zuidzijde een bomvrij gebouw (complexonderdeel 2). Het terrein is grotendeels afgegraven. Waardering complexonderdeel 1 Het aardwerk is van cultuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een omgracht fort, alsmede van historische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524844
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Werk bij Maarsseveen.

Het Werk bij Maarsseveen is een vestingwerk bestaande uit één kazemat ingegraven in een heuvel. Het werk is rond 1880 aangelegd als deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De top van de heuvel steekt meer dan 8 meter boven het maaiveld uit.

Het werk staat ten oosten van Maarssen, op de kruising van de Herenweg met de Maarsseveensevaart. Vandaag de dag is het gewaardeerd als rijksmonument. Het Waterliniepad komt langs dit fort.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Werk bij Maarsseveen, aardwerk in Maarssen

Werk bij Maarsseveen, kazernegebouw

Herenweg 3
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 De in het midden op het aardwerk van het Werk bij Maarsseveen gelegen bomvrije KAZERNE uit 1880-1881 is aan..

Meerhofstede

Europalaan 1
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Boerderij op T-vormige plattegrond. Het woonhuis en bedrijfsgedeelte met riet gedekt. De zijgevels van het woonhuis afgewolfd; de top van vl..

Westbroekse Molen

Nedereindsevaart 3
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Achtkante watermolen gebouwd in plm 1753.

Buitenwegse Molen

Nedereindsevaart 2
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Wipwatermolen, gebouwd plm 1830. Houten constructie; buitenbekleding onderbouw van riet, bovenbouw en kap van hout; wieken met ijzeren roede..

Begraafplaats Oud-Zuilen

Groeneweg 10
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
INGANGSPARTIJ van de in 1781 op het toenmalig landgoed van W.R. baron van Tuyll van Serooskerken gestichte openbare begraafplaats, bestaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Werk bij Maarsseveen, aardwerk in Maarssen

Foto's (1)