Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Tienhoven, damsluis B in Tienhoven

Weg En Waterwerk

Nieuweweg 20
3612NB Tienhoven (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1879-1880


Beschrijving van Fort bij Tienhoven, damsluis B

Omschrijving complexonderdeel 4 De bij de inundatiekade, gevormd door de Nieuweweg behorende DAMSLUIS B uit 1879-1880, is gelegen in de Tienhovense Vaart ten westen van het fort. De damsluis bestaat uit twee gemetselde landhoofden met afgeronde hoeken. De hoeken zijn onder de waterlijn recht. Beiden zijn voorzien van twee sleuven die met natuursteen zijn bekleed. De sleuven zijn bedoeld voor het plaatsen van schotbalken. Op de bovenzijde van de landhoofden zijn natuurstenen platen aangebracht. Waardering complexonderdeel 4 De damsluis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een damsluis uit 1879-1880, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse waterlinie en in het bijzonder vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tot het fort, samen met de Tienhovense vaart tussen het fort en de sluis en de bijbehorende indundatiekade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524842
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Tienhoven, damsluis B in Tienhoven

Fort bij Tienhoven, aardwerk

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1848-1850 stammende AARDWERK van het Fort bij Tienhoven is een verhoogd, door water omgeven terrein..

Fort bij Tienhoven, fortwachterswoning

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 5 De aan de zuidwestzijde van het fort, bij de voormalige toegangsbrug, doch aan de overzijde van de Nieuwewe..

Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw A

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het in grauwe bakstenen, gedeeltelijk bepleisterde bomvrije WACHTGEBOUW A uit 1848-1850 is gelegen in het m..

Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw B

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 In 1880 opgericht bomvrij WACHTGEBOUW B, gelegen aan de noordwestzijde op het aardwerk van het fort. Het wa..

fort bij tienhoven

fort bij tienhoven
tienhoven (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 20. Gietstalen koepelkazematten type G. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Twee betonnen restanten van GIETSTALEN KOEPELKAZEMATTE..

Kaart & Routeplanner